Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepřípustné, zuří kvůli práci policisty pro Piráty prezident. Dostane důstojník padáka?

Autor: ČTK - 
16. května 2019
13:54

Policejní prezident Jan Švejdar považuje spolupráci podplukovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída s Piráty za nepřípustnou. Uvedl to dnes na twitteru. Pokud se prokáže, že kriminalista straně pomáhal, bude podle něj propuštěn. Informaci o spolupráci mezi policistou a Piráty probere také na žádost poslanců ANO bezpečnostní výbor Sněmovny, sdělil ČTK předseda výboru Radek Koten (SPD). Šmíd oznámil, že působení v politice ukončil; nechce poškozovat důvěru v nezávislost policie.

Šmída si podle deníku Právo Piráti pozvali, aby jim pomáhal s legislativou. Za Piráty byl také policista, zabývající se finanční kriminalitou, loni v říjnu zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Podle vedoucího pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost Lukáše Koláříka Šmíd není stálým členem týmu, byl přizván jako host.

Šmíd ve vyjádření pro server Seznam Zprávy uvedl, že už se v politice nebude jakkoliv angažovat. „Ukončil jsem veškeré působení v politice, cokoliv, co by mohlo být vnímáno jako rozpor se služebním zákonem,“ sdělil Šmíd. „Nechci, aby bylo poškozováno dobré jméno a důvěra v nezávislost Policie České republiky,“ dodal.

„Jednání policisty je v řízení ředitele NCOZ. Já osobně jej považuji za zcela nepřípustné, navíc zákon o služebním poměru působení policistů ve prospěch jakékoliv politické strany striktně zakazuje,“ uvedl Švejdar. „Pokud se věc prokáže, směřuje k propuštění policisty ze služebního poměru,“ dodal. Ředitel NCOZ Jiří Mazánek Právu ve středu sdělil, že se věcí zabývá a že podle něj podobné angažmá není v pořádku.

Bezpečnostní výbor se má na mimořádném jednání sejít v úterý 21. května. Poslanci budou debatovat o míře, do které se členové bezpečnostních sborů mohou angažovat v politice. Členové ANO by na jednání chtěli pozvat ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), policejního prezidenta, ředitele NCOZ Mazánka a případně ředitele či zástupce Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství.

marmat ( 17. května 2019 13:32 )

Jak se nejen v EU "proslavit", vodvařit a 100 % znemožnit dnes už vlastně můžou i bez poradců sami Piráti !!! Udávat, úkolovat, termínovat a buzerov.t Brusel, že jejich udávání udání neře­ší..­....­....­....­..Jo­ooo-TO tam možná ještě neměli

marmat ( 17. května 2019 13:26 )

Nooooooo asi jim radí i nějací "super-experti" na Mezinárodní právo...
Jak si jinak vysvětlit, že v TUTO chvíli podávají PIRÁTI po různých udáních do Bruselu a urgování vyřízení udání i žalobu na Evropskou komisi kvůli nečinnosti v Babišově kauze !!!

ad-ga ( 17. května 2019 08:45 )

Piráti mají na kandidátce do euro parlamentu občana SR. jak může za Česko být kandidát ze SR?

PPP150W ( 16. května 2019 23:56 )

A Ondráček v Doněcku vám soudruzi neva?

marmat ( 16. května 2019 21:09 )

satanasN) Ono se jim pár set tisíc sejde "na vejplatě" a taky mají nárok na placené "poradce"! Horší je že NIC za celou dobu (mimo intrik) nepředvedli......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa