Protestující muž u sochy prý nechce protestovat dlouho. Policisté ho na místě nechali, protože nenarušuje veřejný pořádek. Muž demonstruje proti odstranění sochy. Na místě chce zůstat jen do večera, protože vstává do práce. Hlídka nezjistila žádné porušení zákona, uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Muž řekl, že se ho dění kolem sochy týká, protože jeho děda za druhé světové války bojoval.

 

Pomník v pražské Bubenči v poslední době vyvolává mnoho kontroverzí. Opakovaně se stal cílem vandalů. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) nechal kolem pomníku postavit lešení s plachtou, kterou odpůrci zakrytí několikrát strhli. Zastupitelstvo Prahy 6 ve čtvrtek rozhodlo, že Koněvovu sochu v pražské Bubenči má nahradit nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Pro maršálovu sochu se bude hledat jiné místo. Rusko rozhodnutí ostře kritizovalo a pohrozilo odvetou.

Maršálova socha byla odhalena v roce 1980. Koněv se zapsal do dějin jako jeden z hlavních vojenských vůdců druhé světové války. Velel sovětským vojskům 1. ukrajinskému frontu  například při osvobození části Polska a Čech, včetně Prahy. Po válce se v 50. letech stal hlavním velitelem spojených ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy. Řídil potlačení maďarského povstání proti komunistickému režimu v roce 1956. Jako velitel sovětských vojsk v Berlíně se pak Koněv také účastnil řešení druhé berlínské krize, kdy bylo město rozděleno zdí na západní a východní.