Provoz nemocnice a léčebny dlouhodobě nemocných se konventu vrátil po přibližně 70 letech. Konvent již 300 let nemocniční areál na pražském Albertově vlastní.

Problémy nemocnice se naplno projevily v roce 2015, kdy náhle zemřel její tehdejší majitel Jan Zíval. Zdravotní zařízení v té době dlužilo desítky milionů korun dodavatelům i státu na odvodech a daních. Hlavně kvůli tomu se nemocnice ocitla v insolvenci a v dubnu 2016 Městský soud v Praze rozhodl o úpadku.

„Jsem rád, že po několika letech složitých jednání se podařilo v areálu zachovat nemocniční provoz a bude sloužit účelu, kterému již slouží tři staletí. Chtěli bychom rozvíjet nemocnici tak, aby poskytovala komplexní a konsolidovanou následnou péči o pacienty, a to nejen v oblasti lékařské, ale i psychické, sociální a duchovní," uvedl jednatel dceřiné společnosti konventu Sv. Alžběta Na Slupi, která provoz nemocnice převzala, Karel Matyska.

„Díky reorganizaci se podařilo zachovat provoz nemocnice a vyhnout se ukončení její činnosti, které by znamenalo mimo jiné nutnost vystěhovat kolem stovky dlouhodobě nemocných pacientů,“ uvedl partner PwC Legal Petr Kincl.

Nemocnici založili v 18. století řeholnice řádu alžbětinek jako zařízení, které poskytovalo péči ženám. Za první světové války fungovala jako lazaret, po druhé světové válce byla znárodněna. Po roce 1989 byl areál vrácen alžbětinkám.