Rozloučení s Karlem Gottem se pro veřejnost koná v pátek 11. října mezi 8:00 a 22:00 na Slovanském ostrově v paláci Žofín, nicméně v případě nadměrně velkého zájmu je palác připraven nechat své brány otevřené i po 22:00. V případě potřeby bude zajištěn i bezbariérový přístup k rakvi, která bude vystavená ve Velkém sále.

Pokud hodláte do metropole přicestovat vlakem, z hlavního nádraží bude nejlepší projít Vrchlického sady do Bolzanovy ulice na tramvajovou zastávku ve směru do centra. Odtud lze k Žofínu cestovat tramvajovými linkami číslo 15 a 9 směrem do centra a vystoupit na zastávce Újezd.

Další vlakové stanice a bus

V případě příjezdu na Masarykovo nádraží bude nejjednodušší nastoupit hned do stanice metra B náměstí Republiky, která má vstup přímo před budovou. Odtud cestujte ve směru Zličín do stanice Anděl. Stejná trasa se nabízí i pokud přijedete autobusem na nádraží na Florenci.

Další možností je příjezd na vlakové nádraží v Holešovicích. Odtud je nejjednodušší projít skrz vestibul stanice metra do Plynární ulice, odkud lze cestovat tramvajovou linkou číslo 12 na Újezd, kam cesta trvá asi 20 minut.

Opatření DPP a policie

Celá páteční akce je organizována tak, aby lidé přicházeli směrem od Anděla na Janáčkovo nábřeží, kde vznikne fronta lidí směrem k mostu Legií na Masarykovo nábřeží až k ŽofínuMasarykovo nábřeží se kompletně uzavře pro veškerou dopravu, uzavírka tedy bude platná mezi Jiráskovým mostem a Národním divadlem až do sobotních 4:30 hodin. Auta, která pojedou přes Jiráskův most od Janáčkova nábřeží, nebudou smět odbočovat vlevo.

Veřejnost bude mít možnost na místo přicházet pouze od Smíchova, tedy směrem od Újezdu přes most Legií. Odchod lidí pak bude řešen přes Výstavní síň Mánes, odkud lidé půjdou na Masarykovo nábřeží až ke Karlovu náměstí.

Dopravní opatření na páteční loučení s Karlem Gottem.
Autor: MHMP

Na mostě Legií se uzavře jeden jízdní pruh ve směru od Smíchova k Národnímu divadlu. Řidiči budou projíždět obousměrně zúženými pruhy, které budou částečně zasahovat do tramvajového pásu. Tato opatření vstoupí v platnosti už o půlnoci ze čtvrtka na pátek.

„Hlavní město Praha přijalo veškerá opatření k důstojnému rozloučení veřejnosti s panem Karlem Gottem. Ve spolupráci s Policií České republiky jsme zajistili v okolí Žofína dopravní opatření, na místě bude Červený kříž, záchranka, hygienické zázemí, Správa služeb hlavního města Prahy zajišťuje hrazení pro organizaci příchodu a odchodu účastníků pietní akce. Věřím, že eventuální dopravní komplikace, které přinese uzavření Masarykova nábřeží, přijmou všichni s pochopením,“ uvedl k akci náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Na Slovanském ostrově i v jeho okolí budou k dispozici mobilní toalety.

„Policie ČR také přijala opatření, aby páteční fotbalové utkání anglické reprezentace nenarušilo jiné akce. Tato opatření potrvají po celý pobyt anglických fanoušků, tedy až do pondělí,“ sdělil tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Pražský dopravní podnik bude v pátek od 7:00 do půlnoci posilovat metro na všech trasách, nejvýrazněji na lince B. „Cestujícím v páteční hromadné dopravě doporučujeme vyrazit ke svým cílům o něco dříve a preferovat přepravu metrem před přepravou tramvajovou. Řidiče individuální dopravy důrazně žádáme, aby se v maximální míře vyhnuli oblasti Národního divadla a přilehlých mostů a nábřeží,“ uvedla tisková mluvčí DPP Aneta Řehková.

Na tramvajových linkách číslo 2, 9, 17, 18, 22 a 23 se podle dopravce kvůli události dají očekávat zpoždění a nepravidelnosti. Linka číslo 17 bude od 5:00 hodin až do půlnoci odkloněna přes zastávky Staroměstská - Národní divadlo - Národní třída - Myslíkova - Jiráskovo náměstí.

Kvůli probíhajícímu Signal Festivalu nepojedou po mostě Legií tramvaje od 19:00 hodin do půlnoci. Linka číslo 22 pojede odklonem přes Staroměstskou a tramvaje číslo 9 přes Jiráskovo náměstí.

Autem

Pakliže chcete na rozloučení s Karlem Gottem vyrazit autem, čeká vás celá řada možností, jak tuto cestu vyřešit. V metropoli se u některých spojů MHD nacházejí záchytná „P+R“ parkoviště. Najdete je na Skalce, Zličíně, Nových Butovicích, Kotlářce, v Písnici, Švehlově ulici, na Chodově, Ládví, v Letňanech, na Rajské zahradě, Černém Mostě, u holešovického vlakového nádraží a u depa na Hostivaři. Poslední dvě parkoviště tohoto druhu v Radotíně a Běchovicích pak navazují na železniční dopravu.

Na uzavírky v metropoli budou řidiči upozorňováni na všech hlavních silnicích v centru a také na světelných dopravních tabulích na dopravních tazích mimo centrum. Magistrát žádá řidiče, aby se centru Prahy zcela vyhnuli, přespolním návštěvníkům pak na rozloučení s Karlem Gottem doporučuje využít prostředky hromadné dopravy.

Pokud se budete snažit parkovat v okrajových městských částech, kde Praha nemá zóny placeného stání, připravte se na souboj o místo. Jelikož bude všední den, tuto variantu volí celá řada přespolních, kteří do metropole dennodenně dojíždějí za prací, auta zanechávají na bezplatných místech a dál pokračují MHD.

Parkování v zónách

V případě, že se rozhodnete zaparkovat auto někde blíže ke Slovanskému ostrovu, budete se muset vypořádat se zónami. V oranžových návštěvnických můžete parkovat maximálně po dobu 2 hodin, u smíšených fialových zón se doba nejdelšího možného parkování mění. Tento údaj naleznete vždy na příslušné svislé dopravní značce. Cena se může pohybovat od 20 do 40 korun za hodinu. Pravidlem však bývá, že čím blíže centru parkujete, tím je služba dražší.

Parkovat lze dokonce i v modrých zónách pro rezidenty. Tady je však stání nejdražší a časově nejvíce omezené. V okolí Žofína stojí 80 korun, stát tu navíc můžete pouze jednu hodinu. Modré zóny nemají parkovací automaty – lze v nich platit pouze přes mobil pomocí virtuálních parkovacích hodin, které fungují na odkazu „mpla.io“, případně lze pro telefony s operačním systémem Android stáhnout aplikaci. Je nutné zadat registrační značku vozidla a platební kartu. Některé modré zóny dovolují parkovat na místě i tři hodiny. Zmiňovaná aplikace u každé konkrétní ulice tento časový údaj uvádí. Co se týče fialových zón v okolí Žofína, mnohem více jich naleznete na Smíchově na druhé straně řeky. Stání tady stojí 30 korun na hodinu.

Parkování v obchodních centrech

Námi oslovená pražská obchodní centra pro páteční den nechystají žádný speciální režim. V Letňanech je venkovní parkoviště otevřené nonstop a je zdarma, Metropole Zličín zachovává první tři hodiny zdarma a 50 korun za další započatou hodinu. Černý Most má dokonce prvních 5 hodin zdarma. Speciální opatření nechystá ani obchodní centrum na Chodově, kde jsou první 3 hodiny zdarma a každá další započatá stojí 30 korun.

Zřejmě nejbližší obchodní centra místu konání jsou Nový Smíchov na Andělu a Palladium na náměstí Republiky. Smíchovské obchodní centrumprvní 3 hodiny zdarma, další hodina stojí 50 korun, následující 70 korun a další se postupně zdražují. Palladium funguje v režimu 55 korun za hodinu a nabízí nonstop parking, kde 24 hodin stojí 700 korun.

Jak na Hradčany?

Pokud se hodláte alespoň zprostředkovaně zúčastnit sobotní zádušní mše od 11:00 v katedrále svatého Víta, můžete vyrazit na Hradčany, kam se bude celý akt živě přenášet. Vstup do katedrály bude totiž umožněn pouze zvaným. Zádušní mše se po dohodě rodiny s Kanceláří prezidenta republiky bude promítat na III. nádvoří Pražského hradu prostřednictvím velkoplošné obrazovky. Na III. nádvoří se lidé budou moci dostat pouze skrz IV. nádvoří a to až do okamžiku, kdy bude kapacita vyčerpána. Úřad vlády plánuje instalovat velkoplošné obrazovky i na Hradčanském náměstí.

První možností je dorazit tramvajemi číslo 12, 15, 20, 22 nebo 23 na Malostranské náměstí, odkud lze Valdštejnskou ulicí vyrazit nahoru k Pražskému hradu přes Zámecké schody. Pokud nechcete jít do kopce, můžete z Malostranského náměstí – respektive z Klárova – vyrazit tramvají číslo 22 nebo 23 na zastávku Pražský hrad. Je ale nezbytné se připravit na to, že tyto linky hojně využívají zahraniční turisté, a tak bývají tramvaje značně zaplněné. Nicméně odtud je to na IV. nádvoří blíže. Poslední variantou je cestovat tramvají číslo 22 až na Pohořelec, odkud se dá skrz Loretánskou dopravit na Hradčanské náměstí.

Fotogalerie
55 fotografií