„Do týmu primátora (historicky prvního pirátora) hledáme poradce pro oblast PR (z anglického Public Relations, tedy vztahy s veřejností, pozn. red.)! Staň se jím i ty, “ tak zní úvod inzerátu strany Pirátů zveřejněný na veřejném pracovním portálu. Okamžitě se vůči němu zvedla vlna kritiky. „Je to další absurdita z dílny Pirátů a dokazuje jejich praktickou nepoužitelnost v politice,“ řekl Blesku poslanec Patrik Nacher (44, ANO).

Opozice kroutí hlavou i nad tím, že strana Pirátů primátorovi Zdeňku Hřibovi (38) hledá poradce, jehož pracovní náplň je totožná s tou, jakou tady vykonávají už dva tiskoví mluvčí. „Ten člověk bude zaměstnancem magistrátu, platit ho budou daňoví poplatníci, inzerát má tedy zadávat magistrát a ne strana Pirátů. Primátor rozšíří svůj tým poradců placených z veřejných peněz, který už je ohromný. Za nejvíce alarmující ale považuji, že v požadavcích stojí, že budoucí úředník magistrátu musí souhlasit s vizemi Pirátů a jejich filozofií. To je nepřijatelné a totéž tu přece bylo před rokem 1989,“ dodal Nacher.

Poradci za čtvrt milionu

Poradci pražského primátora jsou opozici trnem v oku už od chvíle, kdy se Zdeněk Hřib ujal úřadu. Spolu s ním na magistrát přišlo osm poradců, devátý zůstal po předchůdkyni Adrianě Krnáčové (58, ANO). Dohromady stojí měsíčně daňové poplatníky zhruba 250 tisíc. Magistrátní web v sekci oddělení poradců primátora uvádí sedm jmen včetně vedoucí oddělení Martiny Vackové (31), ta před časem uvedla, že s dalšími třemi externisty má primátor smlouvy na dohodu o pracovní činnosti.

5914545:full:true:true

Primátor: Věrný úředník je běžný požadavek

Na dotazy Blesku k inzerátu, jeho smyslu a obsahu, primátor Hřib odpověděl: „Je běžnou a logickou praxí, že si primátor či jiný představitel státní správy hledá co nejvíce kvalifikovaný a zároveň loajální tým odborníků, který sdílí podobné hodnoty jako on. Na řízení města se sedmdesátimiliardovým rozpočtem je potřeba kvalitní tým,“ řekl s tím, že v inzerátu je jasně uvedeno, že se jedná o úřední pozici na magistrátu. „Hlavní pirátskou hodnotou je transparentnost, Piráti vedou na rozdíl od jiných stran transparentní výběrová řízení... Ty opoziční by si měly sypat popel na hlavu, nikoliv Piráti,“ dodal.

 

Fotogalerie
1 fotografie