Další několikahodinové jednání mají za sebou čelní pražští politici. Podle předsedy Prahy Sobě Jana Čižinského bylo pondělní setkání příjemné a milé, ale ještě to není konec. U kulatého stolu se sejdou znova 5. srpna.

Důvodem dalšího jednání bude diskuse nad budoucností šéfa představenstva plynáren Pavla Janečka a kontroverzní odměny. Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) popsal, co se u tantiém chystá: „Mám za úkol zajistit nastavení nového způsobu odměňování v rámci představenstva a obecně statutárních orgánů ve všech podřízených společnostech tak, aby to bylo založené na výkonové složce,“ shrnul způsob odměňování, který by se měl od toho současného lišit tím, že vyplácí „za odvedenou práci a hospodářské výsledky“, nikoliv za sezení na židli.

Piráti mluví o selhání

Jan Chabr zároveň potvrdil, že na příštím setkání 5. srpna bude také předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) totiž rozeslal ostatním koaličním partnerům tento víkend výzvu, aby byl kvůli manažerskému pochybení Janeček odvolán: „Nepochybuji o tom, že k manažerským pochybením jednoznačně došlo, ale naprosto respektuji fakt, že ta záležitost je v gesci TOP 09,“ řekl primátor novinářům. Politici nicméně místo okamžitého odvolání chtějí slyšet vysvětlení o pochybeních, jako je únik informací z Pražské plynárenské nebo vyšetřování firmy policií.

Kontroverzního předsedy představenstva se zastal jak Jiří Pospíšil, tak i Jan Chabr (oba Spojené síly pro Prahu). Podle nich odvádí svoji práci dobře a Pražská plynárenská má největší zisky za celou dobu své existence. V srpnu se tak budou koaliční partneři bavit nad konkrétními daty a informacemi o Pražské plynárenské, a na základě toho se podle Pospíšila rozhodnou o jeho setrvání či nesetrvání ve funkci. 

Video
Video se připravuje ...

Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) vysvětluje nový způsob odměn. Jiří Marek

Celý spor mezi koaličními partnery započalo hlasování čtyřčlenného představenstva, které odsouhlasilo 18,4 milionu pro čtyři členy představenstvo za minulý rok a 2,7 milionu pro čtyři pražské zastupitele z ANO (3) a ČSSD (1), kteří seděli v dozorčí radě v minulém roce. Podle primátora se jednalo o porušení koaliční smlouvy, kdy členové dozorčích rad nemají dostávat tantiémy. Proces není podle Jana Chabra možné zvrátit, a tak uvedenou výši dostanou zaplacenou. Teprve za rok 2019 budou členové dozorčí rady bez odměn.

Fotogalerie
6 fotografií