Tragédii, která započala 16. října 2008 večer, pomáhaly zabránit dvě stovky profesionálních i dobrovolných hasičů z celé Prahy. Ohnivý živel zkrotili po hodině a půl, miliardová škoda na zdevastovaném levém křídle Průmyslového paláce ale jasně určila, že tohle je jedna z vůbec nejhorších polistopadových událostí svého druhu. 

Průmyslový palác, jenž v Praze 7 vyrostl roku 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera, sloužil kromě pořádání výstav také jako dějiště řady dalších kulturních akcí. Z dočasné stavby se stala trvalá, komunisté ho v 50. letech nechali přestavět na společenský a taneční sál a přejmenovali ho na Sjezdový palác. Po Listopadu si pak celé Výstaviště pronajala společnost Incheba, která se o něj starala i v osudný rok 2008.

Město už smlouvu se společností vypovědělo, stále je ale mezi nimi živý soudní spor: Praha chce totiž škodu způsobenou ničivým živlem uhradit. Společnost Incheba, nyní přejmenovaná na Reality MK, nicméně skončila v likvidaci a o palác se od roku 2015 stará městská firma Výstaviště Praha.

Rekonstrukce za 1,25 miliardy 

Už 11 let však Pražané místo levého křídla věhlasného paláce smutně hledí jen na prázdné místo. Naděje, že by se jeho někdejší podoba mohla vrátit zpět, svitla až nyní - magistrát totiž konečně dostal stavební povolení na dostavbu a plánovanou rekonstrukci, kterou schválilo minulé vedení města. Zakázku na stavebníka vypíše ještě letos, podle optimistických plánů by se pracovat mohlo začít v druhé polovině roku 2020.

Za jednu a čtvrt miliardy má vyrůst zbrusu nové levé křídlo, jež bude replikou toho původního, přibude i zázemí, technické prostory či podchod ke Křižíkově fontáně, jenž propojí horní a dolní část areálu. Celá rekonstrukce se má nést v duchu původního návrhu z roku 1891 a z přestavby v 50. letech. 

Před uzavřením paláce město dělá úpravy dolní části Výstaviště. „Nechtěli jsme, aby se Pražanům Výstaviště kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce úplně uzavřelo a po dokončení prací zase dlouho a těžkopádně ožívalo,“ uvedl primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), který má areál v gesci. Dodal, že i z toho důvodu už byl obnoven provoz v restauraci Pražan, v dolní části Výstaviště vzniklo lanové hřiště pro děti, místo pro piknik s elektrickými grily nebo bistro a dokončuje se nový gastropavilon.

Fotogalerie
22 fotografií