„Chceme změnit atmosféru – ukázat Pražanům, že věci se dají měnit společně a bez neustálého hádání. Věci budeme v klidu projednávat jak v rámci koalice, tak s opozicí,“ řekl k programovému prohlášení loni na podzim lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

Po necelém roce ale vedení metropole ukázalo největší talent právě v nejrůznějších hádkách. V minulém týdnu navíc Spojené síly pro Prahu (TOP 09 + STAN) pobouřil návrh primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) odvolat šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka, protože to spadá do kompetencí radního TOP 09 Jana Chabra. Podle Hřiba se Janeček dopustil řady manažerských pochybení. Kritizuje ho mimo jiné za statisícové tantiémy, které si vypsal pro sebe i členy dozorčí rady včetně bývalého zastupitele Karla Březiny (ČSSD).

Pospíšil následně na mimořádné schůzi Spojených sil navrhl, aby koalice o jednala o Hřibově stylu komunikace. Podle primátora je však panika zbytečná. „Myslím, že to pan Pospíšil zbytečně hrotí. Koalice funguje dobře a pracuje ve prospěch Pražanů. Rád si vyslechnu návrhy koaličních partnerů, co by mohlo fungovat lépe. Chci věřit tomu, že nejde o uměle vyvolaný spor k zakrytí reálných problémů v plynárnách. Rád jim vyjdu vstříc, ale nelze čekat, že téma plynáren opustíme,“ uvedl.

Podle Pospíšila Piráti nedokážou respektovat partnery. „V každé koalici je nezbytné, aby se partneři respektovali a nedělali silová rozhodnutí. Zatím mám pocit, že Piráti v čele s primátorem Hřibem nedokážou tato jasná pravidla respektovat. Našim cílem je profesionální správa města a plnění programu,“ řekl Blesku. Šéf třetí koaliční strany Jan Čižinský (Praha Sobě) prohlásil, že koalici hodlají udržet. „Je potřeba, aby ji pan primátor pomáhal stmelit a aby konflikty nevyostřoval, a naopak uklidňoval. To platí i o Jiřím Pospíšilovi. Pak má podle mě koalice velmi dobré vyhlídky, protože má úspěchy. Nejvíc město poškozuje koaliční nejistota. Je proto dobře, že se to vrátilo zpět k jednacímu stolu,“ dodal.

Podle opozičních zastupitelů je koalice nefunkční a nemá šanci dlouhodobě vydržet. „Její rozpad by byl pro Prahu dobrou zprávou. Ta potřebuje efektivní správu věcí veřejných, a ne levicové experimenty. Každý zastupitel si bude muset vyřešit, zda jsou pro něj důležitější Pražané, morální a názorová integrita, nebo teplé místečko v nefunkční koalici,“ řekla Blesku Alexandra Udženija (ODS). O budoucnosti koalice má pochybnosti také Patrik Nacher (ANO): „Politici jsou na škále v pólech proti sobě. Jdou zkrátka do extrémů. Není tu problém z hlediska velikosti stran, ale v rozdílném pohledu na rozvoj Prahy,“ vysvětlil.

O co už se přeli?

Březen 2019

● Piráti chtěli pomocí sledování spotřeby elektrické energie zjišťovat, které byty jsou neobydlené a případně majitele zdanit. Proti: Spojené síly pro Prahu
● Privatizace bytů – Piráti a Praha sobě chtěli ukončit i již schválené odprodeje bytů nájemníkům. Proti: Spojené síly pro Prahu, ty nakonec prosadily dokončení zahájených privatizací.

Duben 2019

● Piráti přišli s návrhem zrušit v devítičlenné dozorčí radě Pražské plynárenské tři místa, která jsou obsazena zaměstnanci, či je nahradit neplacenými politiky. Proti: Spojené síly pro Prahu

Červen 2019

● Tajné hlasování rady o opravě Libeňského mostu. 7 pro, 1 se zdržel, zaznělo na zvukovém záznamu. Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) si vymohla dát do zápisu, že se zdržela ona. Jenže na ofi ciálním zápisu stojí, že se zdrželi dva radní.
● Tajné hlasování o metru D. Netradiční způsob kritizovala opět Kordová Marvanová.
● Obnova mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Pro Čižinský (Praha sobě) a Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), proti Hřib (Piráti).

Srpen 2019

● Návrh na odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. Proti: Spojené síly

Takto hovořili lídři nové pražské koalice po podpisu smlouvy:

Jak to vidí politologové

„Myslím si, že by se pražská koalice mohla proměnit. Není dlouhodobě stabilní, dochází tam k hádkám a je kritizovaná za to, že vládne chaoticky. Od dob primátorky Krnáčové se vedení neposunulo dál, naopak stagnuje,“ komentuje situaci Miroslav Mareš. „Je to koalice slabých politiků a slabých politických stran, která chce být silná. Neřeší vůbec hlavní problémy, a jestli ano, tak to nevíme. V procesu rozpadu se dá docela úspěšně vegetovat. Strach z rozpadu je paradoxně silný tmel,“ zamýšlí se Zdeněk Zbořil.

Fotogalerie
18 fotografií