Dlouhé hodiny jednání pražské koalice málem přišly vniveč. Pražský primátor Zdeněk Hřib se totiž rozhodl, že situaci kolem předsedy představenstva městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka vezme do svých rukou. Janečkovi podle svých slov nehledě na jednání s koaličními partnery zavolal a chtěl po něm, aby vysvětlil obvinění, která se objevila v médiích.

Vážná pochybení

„Jeho odchod jsem požadoval kvůli manažerským pochybením, kdy je zisk společnosti nižší o zhruba 300 milionů. Pak tu jsou problémy s neposkytováním informací. Například nejsou poskytovány zápisy z jednání představenstva za rok 2019,“ odůvodnil pražský primátor, proč navrhl radě města odvolání manažera.

Zároveň poukázal na to, že měl předseda představenstva schválit tantiémy půl milionu nad rámec základní odměny za funkci člena dozorčí rady sám pro sebe a také pro odsouzeného Karla Březinu. Bývalý pražský předseda zastupitelů z ČSSD Březina byl pravomocně odsouzený, že neoprávněně pobíral odměny v Dopravním podniku hl. m. Prahy ve výši 290 tisíc korun. Mluvčí plynáren Miroslav Vránek uvedl, že tantiémy se schvalují vždy kolektivně. „Jedinec sám o sobě nemůže v tomto režimu samostatně schválit nic,“ řekl.

Hřib ředitele opakovaně kritizoval také kvůli tomu, že podle něj nespolupracuje při vyšetření vztahu firmy Revis a TOP 09. Strana od společnosti Revis získala statisícové sponzorské dary, firma je zároveň dodavatelem Pražské plynárenské. Plynárny chtěly původně společnost koupit, z čehož nakonec sešlo. Podle Janečka se jedná o dlouhodobého a spolehlivého dodavatele, zástupci TOP 09 v minulosti jakékoliv ovlivňování odmítli.

Jen spekulace

Na pondělním jednání rady se za Pavla Janečka postavily další dvě strany tříčlenné koalice – Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) řekl: „V tuto chvíli má pro nás pan Janeček pevnou pozici. Jenom na základě spekulací někoho obvinit a neprověřit si informace je jednoduché,“ narážel radní na předchozí domluvu koalice, že se nejprve vypracuje analýza a teprve poté se uvidí, zda předsedu představenstva odvolají. Dodal, že jde o nejúspěšnějšího ředitele v historii firmy, kterému se podařilo od začátku jeho působení ztrojnásobit zisk společnosti.

Město podle Chabra plánuje zmocnit radní Hanu Kordovou Marvanovou (za STAN), aby oslovila orgány činné v trestním řízení a zjistila, zda podle vyšetřování vedení společnosti skutečně pochybilo. „Nebagatelizujeme tvrzení, která se objevují, ale jsou to pouze tvrzení,“ uvedla. Postup Pirátů kritizoval také předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09). „Od Pirátů je to další porušení koaličních dohod, kdy bylo dohodnuto, že nejprve dojde ke společnému jednání koaličních partnerů s ředitelem Janečkem, na kterém budou otázky spojené s Pražskou plynárenskou detailně prodiskutované,“ uvedl v prohlášení. 

Radní dnes v souvislosti s plynárnami schválili to, že vznikne nová metodika pro odměňování členů orgánů plynáren. Ve smlouvách členů dozorčích rad také bude nově zakotveno, že nemají nárok na žádné tantiémy. „Dali jsme zpracovat analýzu, která vyhodnotí, jestli je nebo není výhodná vlastnická struktura, která je ve firmě dnes. Zda-li není ekonomičtější nebo výhodnější Pražskou plynárenskou a Pražskou plynárenskou holding sloučit,“ komentoval chystaná opatření radní.

Video
Video se připravuje ...

Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) vysvětluje nový způsob odměn. Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií