Pět dnů trvalo Miloslavu Černému ze STOP SPREJERŮM, než se rozhodl přiznat, že to on je tajemným čističem, který dostal graffiti z Karlova mostu. Nápis SEPSIS byl 5 metrů dlouhý a dva metry vysoký a nastříkali ho dva Němci. „Přišel jsem v pět hodin ráno, za dvě hodiny jsem měl hotovo. Používáme nejmodernější technologii, založenou na šetrné aplikaci tlakové vroucí vody a páry bez použití chemikálií,“ vysvětlil Černý.

Šlo o hodiny

Proč se rozhodl zasahovat do práce smluvenému restaurátorovi Janu Mjartanovi? „Čím déle se nátěr na památce nechá, tím hůř se odstraňuje. Mezní hranicí je 14 dní, zde jde o hodiny, kdy po vyschnutí barev klesá úspěšnost možnosti šetrného odstranění,“ řekl Černý. Navíc ho prý šokovalo, že Technickou správou komunikací (TSK) vybraný restaurátor Mjartan začal čistit most pomocí organických rozpouštědel a nechal je působit přes noc.

Chemie je fajn?

Proti výtkám k použité metodě se však TSK ohradila. „Jednalo se o alkyd-akrylové barvy. Účinným rozpouštědlem těchto barev jsou organická rozpouštědla. Ta byla podle smlouvy s restaurátorem základním prostředkem čistění,“ vysvětlila Barbora Lišková, mluvčí TSK. Postup sice navrhuje restaurátor, následně ho však musí schválit také památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Tito odborníci v pondělí kritizovali očištění provedené Černým a obávali se poškození pilíře.

Neodborné!?

Výsledky analýzy pískovce včera ale potvrdily, že k poškození nedošlo. „Na neodbornosti odstranění i tak trváme,“ prohlásil šéf pražských památkářů Jiří Skalický. Ostatně »vapku« měl na místě i Mjartan, který se však držel schválených postupů a čekal na rozhodnutí památkářů.

Vyhrožuje mu policie?

Poté, co se Černý přihlásil policii, nemá chvíli klidu. „Policisté mi vyhrožují, že mě zavřou,“ svěřil se Blesku Černý. Podle policie však není k žádným takovým krokům důvod. „V současné chvíli ve věci stále probíhá prověřování, nemáme dosud podklady, které by nás opravňovaly k zahájení úkonu trestního řízení v dané věci,“ uvedla mluvčí policie Eva Kropáčová. Protože nedošlo k žádnému poškození mostu, TSK neplánuje proti Černému žádné další kroky.

Klidně dočistím!

Podle památkářů však čištění rozhodně není stoprocentní. Podle Černého jde o zbytky barvy, které neviděl kvůli světelným podmínkám brzo ráno a také proto, že na mokrém kamenu nejsou vidět tak dobře, jako když uschne.„Dočištění je možné, rád to dodatečně a se svolením správce udělám,“ řekl.

Tlak a pára

Takto vypadá auto, které na místě v neděli ráno viděl svědek. Bílá dodávka, ve které je ukrytá silný vysokotlaká »vapka«. Ta dokáže zahřát vodu na hranu bodu varu a stříkat ji pod tlakem 250 barů nebo až 500 barů. Najednou nabere až 600 litrů vody a těmi pak čistí, bez přidání chemie. Dnes s ní vyjeli kolegové pana Černého na náměstí Míru, kde likvidovali plevel.

Fotogalerie
7 fotografií