Bydlení v centru Prahy není v současné době pro místní nic jednoduchého. Denně kolem jejich domovů prochází davy turistů, musí se potýkat s velkou dopravní zátěží a podle některých jsou poslední kapkou buskeři, tedy pouliční umělci jako hudebníci, herci, mimové, bublináři, obří plyšová zvířata, kejklíři a další. 

Současná vyhláška z roku 2016 vymezuje, kdy a kde nesmí buskeři předvádět svůj um. Patří sem kupříkladu Křižovnické náměstí a určité oblasti Staroměstského náměstí. Produkce ve zvukové formě je pak zcela zakázaná na Jungmannově náměstí, Národní třídě nebo v dolní části Václavského náměstí. Obyvatelům však nejvíce vadí povolená hudební produkce na Velkopřevorském náměstí, na němž se nachází Lennonova zeď.

Pořád ta samá píseň

Rezidenty Prahy 1, kteří se sešli na Kampě, přerostlí plyšoví medvědi příliš neobtěžují, horší je prý poslouchat dennodenně muzikanty, jejichž repertoár se nemění. „Busking nám vstupuje do bytu, a to už teď, když není zesilovaný. Jakmile to zapne do elektriky, tak se to změní ve zbraň,“ ostře reagovala jedna z přítomných rezidentek. Důvodem jejího rozčílení je, že v návrhu na novou vyhlášku se nachází bod, který povoluje užití reproduktorů do 5 wattů. Obyvatelé jsou navíc skeptičtí k tomu, že by policisté kontrolovali umělce a jejich aparáty.

Uhlířovi podporují hudbu

Helena Uhlířová, manželka známého hudebníka Jaroslava Uhlíře, se na setkání také připojila k názoru, že by se měl omezit počet umělců u Lennonovy zdi. Na druhou stranu muzikanti do města patří. „Bydlíme tu 12 let. Bydlíme tu strašně rádi a milujeme to. Byli bychom rádi, kdyby nám v ulici Karolíny Světlé někdo hrál a zpíval pod okny. Máme tam 27 hospod a ozývá se tu pouze řev. Hudba je pěkná a povznáší,“ promluvila k přítomným Uhlířová i jménem svého slavného manžela, který během jejího projevu pokyvoval hlavou.

Povolenky pro buskery

Sami buskeři se úpravě pravidel nebrání a jsou otevření dialogu a spolupráci na vyhlášce. „Návrh problémy v podstatě řeší. V určitém smyslu přinese nápravu současné vyhlášky,“ řekl Dalibor Zíta z bývalého sdružení buskerů BuskerVille. Podle něj by situaci mohla pomoci i nějaká forma licencí k vystoupení, což běžně využívají evropská velkoměsta.

„Vůbec by nevadilo, kdyby se pro povolení chodilo a dostalo se ten samý den, jako je tomu v Mnichově. Komise v Mnichově neprověřuje, jestli je to šumař, nebo filharmonik, ale posoudí, jestli ten člověk v podstatě není žebrák nebo nemá kytaru se třemi strunami a jakžtakž hraje,“ uvedl jeden z příkladů, na němž se částečně shodli s místními rezidenty. 

Povolenkám se nebrání ani starosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). „Podle mě byla varianta licencí nebo povolenek zajímavá. Můžeme to uvést do našich připomínek pro magistrát jako námět nebo možnost, ale zatím zůstaneme u současné regulace, která je formou kde a kdy se to smí a nesmí,“ řekl pro Blesk.cz.

Rozhodne se v září

Během srpna chce pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě) získat připomínky všech městských částí a v září by svůj návrh ráda předložila zastupitelstvu ke schválení. „Mým cílem je najít skrze vyhlášku způsob, jak pouliční produkci zkvalitnit. Zároveň nalézt prostor, kde umění neomezuje místní. Všechny zaslané připomínky městských částí proto budeme velmi pečlivě probírat a snažit se najít kompromisní řešení,“ sdělila radní. Návrh nové vyhlášky je podle ní vymezený šířeji, aby si mohly samy městské části stanovit pravidla. Jaká nakonec bude dlouho očekávaná vyhláška, se uvidí až v září.

Fotogalerie
12 fotografií