Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Komentář: Praha možná vymění primátora. Zbude po Pirátech jen zrušený ohňostroj, dražší bydlení a koloběžky?

Autor: Petr Holec - 
10. srpna 2019
06:00

Pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu nikdy neměla úplně přátelskou DNA. Začala hádkou o primátora a necelý rok po volbách může už brzy skončit kvůli „pirátství“ Pirátů, kteří opakovaně nectí koaliční dohody. Naposled navzdory svým koaličním partnerům zkusili odvolat šéfa městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka, který podle pirátského primátora Zdeňka Hřiba spáchal važné manažerské chyby.

Jenže místo Janečka, jenž Hřibova obvinění odmítá, by ve své funkci mohl skončit dřív sám Hřib. Zvlášť Spojené síly pro Prahu, jejichž volebnímu lídrovi Jiřímu Pospíšilovi by i pražská magistrátní „anarchie“ mohla na podzim pomoct od funkce šéfa TOP 09, jíž tak miluje, totiž začaly kvůli pirátským podrazům veřejně mluvit o konci koalice. A pomocnou ruku hned podaly i ANO a ODS, vítěz loňských voleb v Praze. Tu současná koalice připravila o post primátora, který dlouhé roky mívala automaticky.

Spojené síly chtějí koaliční trápení s Piráty ukončit už od jara a právě blížící se září nabízí další příhodný termín: zaprvé se tou dobou finalizuje pražský rozpočet a zadruhé se výměna koaličních partnerů komunikuje voličům líp než v srpnu, kdy jsou na dovolené. A navíc už se taky sešlo víc než dost dobrých důvodů, proč Prahu od Pirátů „osvobodit“: velmi rychle se totiž ukázalo, že Hřib není schopný řídít město ani zastupitestvo a celou dobu hlavně utíká před zodpovědností za klíčová politická rozhodnutí.

Ironie je, že i když Piráti před volbami hlásali transparentnost, právě oni nakonec na magistrát vnesli tajná hlasování o miliardových investicích. Mezi Piráty a Spojenými silami je ale i dost sporných programových sporů: Piráti se stále nevzdali zdanění prázdných bytů, jejichž majitele chtěli „šmírovat“ pomocí bytových elektroměrů, zastavili privatizaci městských bytů a moc je netrápí ani zoufalá dopravní situace ve městě. Možná i proto, že jezdí na koloběžce.

Tento týden pražská koalice oznámila i zrušení populárního novoročního ohňostroje a taky vyšší daň z nemovitostí, která Pražanům ještě zdraží už tak „zlodějsky“ drahé bydlení. Na výměně ohňostroje za „ekologický“ videomapping se sice koalice nakonec shodla, někteří členové Spojených sil pro Prahu ji ale považují jen za další propagační gesto v režii Pirátů a Prahy sobě. A pokud jde o vyšší daň z nemovistosti, je sice pravda, že Praha používá nejnižší možný koeficient, i s ním ale zdejší ceny nemovitostí patří v přepočtu na průměrný čistý plat k nejdražším v Evropě.

Primátor hlavního města Prahy a politik strany Pirátů Zdeněk Hřib. Primátor hlavního města Prahy a politik strany Pirátů Zdeněk Hřib. | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Sečteno podtrženo se ukazuje, že pražský pirátský experiment nemusí vydržet ani rok. Logicky: podle některých zkušených politiků i úředníků vnesli hlavně Piráti na magistrát anarchii a tradiční strany tvořící Spojené síly (kromě TOP 09 i STAN a lidovci) zjišťují, že ses Piráty prostě nedá vládnout, protože neuznávají žádná pravidla. A že by je to navíc mohlo oloupit o voliče. Pravda, jejich politici mohli průšvih tušit už dřív. Piráti jsou prostě piráti a prostě si berou, co chtějí.

noel ( 10. srpna 2019 21:20 )

Čo sa babe chcelo, to sa jej prisnilo. Nie je dobré vydávať prianie pána redaktora za skutočnosť. Dobré je si prečítať knihu Sila rozumu v bláznivej dobe. Nájdete tam vysvetlenia ako je možné podávať možné priania pomaly za najbližšiu realitu.

Aladin27 ( 10. srpna 2019 16:50 )

Rodí se další strana s nízkým koaličním potenciálem. Babiš si bude mít z čeho vybírat. Zvláště když namísto sebe nastrčí Schillerovou nebo Havlíčka. Opozici se zužuje manévrovací prostor.

ivoadler ( 10. srpna 2019 15:43 )

Taky si myslím, že Piráti ještě potřebují čas, aby se historicky znemožnili a jejich voliči poznali, jak byli blbí. To ještě chvíli potrvá.

9876543210 ( 10. srpna 2019 13:48 )

Většina slušných lidi s vama 50na krku souhlasí, ale je zpět totalita a lidi se začínají bát.. Smutné.

montevideo ( 10. srpna 2019 12:26 )

Prší. Bude duha ...

Zobrazit celou diskusi