Obyvatelé Prahy 17 se podivují, proč není sportovní centrum Na Chobotě po 28 měsících stále otevřené. Přitom uvnitř dvou oddělených budov se pilně pracuje a víceúčelové sportovní hřiště je téměř hotové. Dvacet pět metrů dlouhý bazén se čtyřmi plaveckými dráhami a relaxační částí je napuštěný vodou. Stejně jako vedle vyhloubený dětský bazének.

V budově se dokončují práce na fitness, wellness, ubytování a restauraci. Venkovní sportoviště disponuje třemi tenisovými kurty s umělým povrchem, dvěma beach volejbalovými hřišti a dvěma dráhami na pétanque. Přesto ještě není hotovo. Proč?

Podle místostarosty Prahy 17 Jaroslava Bíra (ODS) je na vině ÚOHS, který zrušil v červenci 2018 rozhodnutí řádného výběrového řízení na provozovatele centra. „Náš původní záměr byl pronajmout celý areál zkušenému provozovateli. Výběrové řízení, kterého se zúčastnili čtyři uchazeči a které proběhlo formou veřejné soutěže podle občanského zákoníku, bylo napadeno konkurenční firmou, která působí v Nových Butovicích. Pro nás z nepochopitelných důvodů této firmě ÚOHS v čele s panem Rafajem (předseda ÚOHS - pozn. red.) vyhověl, i když se výběrového řízení neúčastnila. Museli jsme proto investovat další vlastní prostředky, abychom mohli sportovní centrum zprovoznit,“ vysvětluje místostarosta, proč se posunul harmonogram.

Rozhodne soud

ÚOHS však trvá na tom, že jejich zásah byl správný. Podle mluvčího úřadu Martina Švandy plnil ÚOHS svoji roli dozoru nad dodržováním zákona a Praha 17 proto musí počítat s důsledky, když zákon poruší. To se konkrétně podle ÚOHS stalo tím, že pachtovní smlouvu o smlouvě budoucí s vysoutěženým provozovatelem úřad nezveřejnil. ÚOHS také nesouhlasí se způsobem, jakým byla pachtovní smlouva definovaná.

„Smlouva o smlouvě budoucí pachtovní byla uzavřena mimo zadávací řízení bez předchozího uveřejnění oznámení o zahájení zadávacího řízení. Úřad v rámci správního řízení dospěl k závěru, že z materiálního hlediska lze na smlouvu o smlouvě budoucí pachtovní nahlížet jako na zadání veřejné zakázky,“ uvádí mluvčí.

Městská část však s tímto nesouhlasí, a podala proto 7. září 2018 správní žalobu na ÚOHS, kterou by se měl zabývat Krajský soud v Brně. Kvůli zrušení rozhodnutí a chybám v projektu se tak původní rozpočet navýšil. Podle místostarosty Jaroslava Bíra je aktuální cena za stavbu vyšší o 70 milionů korun bez DPH z původních 294 milionů bez DPH. Konečné náklady však mohou narůst ještě o několik milionů.

Obří sportovní centrum by mělo dle platného harmonogramu v srpnu zahájit provozní zkoušky. Podle místostarosty však kvůli stále probíhající stavbě nelze s určitostí říct, kdy se centrum zpřístupní veřejnosti.

Fotogalerie
41 fotografií