Jedná se vyústění procesu, který trvá pár let. Radnice Prahy 2 hodlá zanedbaný pozemek u ZŠ Na Smetance, na kterém dříve stávala komunitní zahrada, přetvořit v dětské hřiště. Obětí záměru je tamní vzrostlá zeleň. Jenomže proti tomu se zvedla vlna nevole z řad místních, kteří by zdravé stromy rádi nechali zachované. Obzvláště v horkých letních měsících.

Jejich přání nicméně vyslyšeno nebylo. Prakticky bez ohlášení se v pátečních odpoledních hodinách na místo dostavili pracovníci najaté firmy, kteří začali stromy kácet. Jejich počínání zastavili až přivolaní strážníci. Zda to nebylo pozdě, odhalí nejbližší dny. Na obou stromech vznikly škody, které pro ně mohou být v podstatě likvidační.

Kácet se smělo, ale jindy a za jiných podmínek

„Upozornil jsem městskou policii na možné pochybení ze strany kácející firmy,“ uvedl zastupitel druhé městské části Michal Uhl. (Zelení). „Je alarmující, že firma zajišťující práci pro naši obec není schopna dodržet elementární pravidla a ohrožuje bezpečnost obyvatel.“

Naráží tím na skutečnost, že podle něj pracovníci vytyčili nedostatečně malý zábor. A ačkoliv na stromy bylo v lednu skutečně vydáno povolení k jejich pokácení, a to i přes stížnosti místních, kteří se obrátili jak na úřad, tak na Českou inspekci životního prostředí a soud, přesto došlo k pochybení. Například že ke kácení mělo podle rozhodnutí městské části Praha 2, které má Blesk.cz k dispozici, dojít nejpozději do půlky letošního května. Kácet se přitom začalo zcela mimo uvedený termín – 14. června.
Video
Video se připravuje ...

V pátek odpoledne došlo ke kácení dvou vzrostlých stromů na obecním pozemku v ulici Na Smetance nedaleko magistrály. Místní obyvatelé s postupem radnice Prahy 2 nesouhlasí a sepisují petici. Čtenář Blesku, Lukáš Teklý

Magistrát hlavního města, konkrétně Odbor životního prostředí, kácení posvětil pouze s „doporučením kácení“ v termínu vegetačního klidu, který je vytyčen obdobím od 1. listopadu do 31. března, nicméně s důležitým dodatkem: „Kácení ve vegetačním období se může provést pouze s podmínkou, že budou dřeviny před započetím kácení prohlédnuty ornitologem, a budou-li se v korunách vyskytovat aktivně využitá ptačí hnízda, lze kácení provést až po vyvedení mláďat,“ stojí v dokumentu Odboru životního prostředí hlavního města, který má redakce rovněž k dispozici.

Podle obyvatel přitom na stromě ptáci hnízdili, čehož si při návštěvě všiml i primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). „Dochází zde ke kácení stromů, které by tady podle mě klidně mohly zůstat,“ uvedl. „Z mého pohledu je opravdu špatně, že došlo k rozšíření období pro kácení stromů. Na tom stromě bylo zjevně ptačí hnízdo, takže si myslím, že by se s tím určitě dalo ještě chvilku počkat.“

Úbytek zeleně v centru

Podle zdejšího obyvatele Lukáše Teklého (38) z iniciativy Praha 2 žije se jedná o stromy, které jsou staré 60 let a žádné znatelné známky nemocí či problematického růstu nevykazovaly. „Rozhodnutí radnice nám vadilo a vadí, ale z úřadu s námi nikdo nekomunikuje,“ diví se, že radnice nereagovala na iniciativy různých spolků, které žádaly zachování obou stromů.

Na dotčeném pozemku má do budoucna vzniknout nové hřiště. Oba stromy přitom měly překážet jeho zřízení, konkrétně zídce a vstupní bráně. „Je samozřejmé, že jsme zvažovali slučitelnost stromů se vznikajícím sportovištěm, ale nadřadili jsme bezpečnost dětí a kvalitu stavby,“ uvedl místostarosta Prahy 2 pro oblast majetku Michael Grundler (TOP 09). „Poblíž se nacházejí rozsáhlé Riegrovy sady s dětským hřištěm U Draka. A lidé bydlící v sousedství Smetanky jsou zvyklí tam chodit. Věříme, že i oni časem ocení sportoviště vznikající pro školáky,“ dodal.

„Není to o tom, že bychom hřiště nechtěli. Naopak. Ale určitě ne za cenu kácení stromů, které v létě dodávají potřebný stín a zlepšují klima v už tak přetepleném a znečištěném středu města,“ poukazuje Teklý na fakt, že lokalita se nachází jen pár stovek od rušné magistrály a hlavního vlakového nádraží.

Petice a demonstrace

Lidé, kterým není úbytek zeleně v prašném centru města lhostejný, zorganizovali petici za zachování obou „postižených“ stromů. Ta v průběhu pondělního odpoledne čítá bezmála dva tisíce podpisů. V pondělí večer v 18:00 je na místo svolaná i demonstrace.

Fotogalerie
15 fotografií