Bubenečská papírna má za sebou bohatou a slavnou historii. Ve dvacátých letech odkoupili bratři Šalovcové Císařský mlýn, který je dnes zrekonstruovaný a stojí hned v sousedství areálu. Do mlýna pořídili tiskařské stroje a ve třicátých letech se stali jednou z prvních strojírenských papíren v Čechách. Zhruba po patnácti letech zde pracovalo přibližně 150 dělníků, areál byl poměrně rozlehlý a tvořilo ho několik nových budov.

V sedmdesátých letech tu byla dokonce vůbec první strojní tapetárna v celé Habsburské monarchii, v níž se vyráběly papírové tapety na zeď. V roce 1862 však došlo k nehodě a shořela část areálu a zkolaudovaná byla teprve až v osmdesátých letech 19. století. Po znárodnění v roce 1948 tiskárna pomalu skomírala a v druhé polovině osmdesátých let definitivně ukončila svou činnost.

Byty a kanceláře

V současnosti se na pozemku nachází sklady, řemeslnické provozovny nebo zchátralé budovy. Již v roce 2018 bylo ohlášeno, že zde místo brownfieldu vyrostou byty a komerční prostory. Developer LINKCity ale nakonec prodal pozemek druhému developerovi T.E., který na konci března 2019 informoval, že zde chce postavit nové byty, menší kanceláře a komerční prostor pro obchody a služby.

Posouzení

O tom, zda bude zachovaná monumentální budova bývalé papírny s vysokým komínem a vodní nádrží, se bude teprve rozhodovat: „Na pozemcích se nachází několik původních průmyslových objektů, v nichž se ještě v minulém století vyráběl papír. Tyto budovy projdou odborným posouzením. Pokud to jejich technický stav dovolí, developer je plánuje zachovat a podtrhnout tak genius loci místa,“ uvádí developer v tiskové zprávě.

Podle Marcely Kukaňové, která společnost mediálně zastupuje, se nyní bude teprve hledat vhodný architekt, který by vytvořil projekt. Do konečné podoby nové čtvrti zasáhne také městská část. Podle místostarosty Jakuba Stárka (ODS) se chystá vytvořit nové memorandum, v němž požaduje realizaci veřejného vybavení, konkrétně mutifunkčního sálu a mateřské školy. Stavební proces by mohl začít už v roce 2021 po získání stavebního povolení. Územní plán je již připravený k zástavbě a umožňuje výstavbu bytů. celková investice počítá s tím, že dosáhne částky 2,8 miliardy korun.

Fotogalerie
18 fotografií