„Od hlavního města požadujeme navýšení minimálního příspěvku na jednoho obyvatele, které zajistí více finančních prostředků pro velké městské části. A zároveň požadujeme navýšení jeho maximální výše, která je důležitá pro výpočet celkového příspěvku pro malé městské části. Také je nutné, aby hlavní město vypracovalo návrh pravidelného navyšování finančních příspěvků pro městské části v tomto volebním období," uvedl starosta Prahy 4 a člen předsednictva Sněmu starostů Petr Štěpánek (Zelení).

 

Kromě navýšení peněz na obyvatele se sněm shodl na tom, že doposud nebyly dorovnány náklady na výkon státní správy, který vykonávají městské části. Starostové také požadují zvýšení částky určené na zvyšování kapacity mateřských a základních škol. Městské části v posledních letech rozšiřují kapacitu škol kvůli analýze, která předpokládá, že by při současném počtu míst byla v budoucnu kapacita nedostatečná.

Skoro šest miliard

„Není možné, aby městské části musely naplňovat příjmovou část svých rozpočtů z prodeje svého majetku. Je nutno zajistit, aby došlo k navýšení finančních vztahů. Vždyť hlavnímu městu rostou příjmy, a to se musí odrazit i v městských částech," sdělil místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). 

Kromě příspěvku 3000 Kč na obyvatele radnice od Prahy dostávají příspěvek na jednoho žáka, který nyní činí 2700 korun. Městské části tak dostanou letos od magistrátu na svůj chod dohromady 5,76 miliardy. Nejvíc peněz získají velké městské části Praha 1 až 22, dohromady přes čtyři miliardy. Největší a nejlidnatější Praha 4 dostane 425,2 milionu Kč. Naopak do nejmenší městské části Nedvězí dorazí z rozpočtu 1,7 milionu korun.