Za dobrodružstvími vyráží Petr v doprovodu koz ze Šáreckého údolí v Praze 6. Na malé farmě chová s rodinou méně než deset dospělých koz a v lednu se jim narodila i kůzlata. „Na procházky beru jen kozy, co nemají kůzlata. Jinak by to bylo mnohem složitější. Přednost pak dostávají kozy, které jsou na vycházku natěšené,“ říká Petr, který si nepřál zveřejnit své příjmení.

Kozy jsou doma brány jako členové rodiny a jejich majitel je dobře zná. „Jsou to společenští tvorové a kupodivu mají rády lidi. Když s nimi jdu kupříkladu do lesoparku, mají velkou radost. Mají rády změnu, když se něco děje. Jsou to přeci jen kozy. Jsou nerady zavřené někde v ohradě nebo bez pozornosti,“ uvádí Petr.

Koza v tramvaji

Poslední cesta při slunečném sobotním odpoledni směřovala na Petřín. Koza s foxteriérem se projela i tramvají. Cestování hromadnou dopravou kozám podle Petra vůbec nevadí, nejsou ani ve stresu. Zvědavě se rozhlížejí, co se kolem nich děje. Lidé na ně ale nevěřícně koukají a někteří z nich si rohaté pasažéry také vyfotí.

Na vyjížďku jezdí s těmi kozami, které na to mají náladu.
Autor: Facebook

„Na lidi působí styk s kozami většinou léčivě. Ještě nikdy jsem se nesetkal se špatnou reakcí. Většinou zjihnou a povídají mi historky z dětství a vzpomínají, jak ještě kdysi žili na vesnici a měli kozy a podobně,“ směje se Petr, který si s sebou pro jistotu vozí smetáček s lopatkou, které však v MHD zatím nebyly potřeba. Na veřejných místech po kozách uklízí.

Poník v metru

Pokud by se chtěl někdo přijet s kozami pomazlit nebo se prostě odreagovat od šedi velkoměsta, pan Petr ho na farmě nedaleko Kalinova mlýnu rád přivítá. Brzy prý plánuje také prodávat kozí mléko.

Mohou kozy vůbec do vozů městské hromadné dopravy? Podle mluvčího Pražské integrované dopravy (PID) Filipa Drápala smí cestovat MHD volně pouze psi s náhubkem a na vodítku. Ostatní zvířata musí být v přepravním boxu do určité velikosti. „Myslím si, že koza by se do přepravky nevešla. Takže cestovat městskou hromadnou dopravou nesmí,“ říká Drápal. V minulosti však PID řešila případy, kdy ve vozech volně cestovali papoušci, fretky či potkani. Dokonce došla řada i na otázku povolení vstupu do metra pro asistenčního poníka. 

Fotogalerie
13 fotografií