Zmiňovaným východiskem z nepříjemné situace pro libeňské řidiče by mělo být obrácení jednosměrnosti v ulici U Rokytky a zobousměrnění Horova náměstí. Auta by se tak na Zenklovu ulici napojovala o několik desítek metrů dál ve směru na Bulovku. Výjezd ze Stejskalovy ulice totiž obyvatelům podle místního obyvatele a radního Prahy 8 Michala Švarce (Patrioti Pro Prahu 8) chybí. Vlivem jeho odstranění také výrazně zhoustla doprava na náměstí Dr. Václava Holého, kam nyní doprava místo Stejskalovy směřuje.

Po řešení vzniklé situace volá také petice obyvatel Dolní Libně, kterou Michal Švarc inicioval a kterou podepsalo více než 500 lidí. Dle informací magistrátu nelze řidičům výjezd ze Stejskalovy na Zenklovu ulici umožnit právě kvůli zmiňovanému novému rozmístění dopravních prvků na křižovatce, kde se nachází tramvajová zastávka a semafory.

„Intenzivně jednáme s TSK i magistrátem, snažíme se domoci nějaké změny, byť je to takto krátce po rekonstrukci těžké,“ uvedl pro Blesk.cz Michal Švarc. Nad navrhovanou dopravní alternativou přes ulici U Rokytky a Horovo náměstí zatím visí otazník. Silnice je v současnosti jednosměrná ve směru od Zenklovy ulice, stav vozovky je značně nevyhovující a vyústění na hlavní dopravní tah Prahy 8 také nemá ideální dispozice.

Nezbytné úpravy pár měsíců po rekonstrukci

„Tato varianta by rozhodně vyžadovala potřebné úpravy i kvůli rozhledu najíždějících aut vzhledem k projíždějícím tramvajím. Jakousi studii vytvořenou máme,“ popsal k návrhům Michal Švarc. Radnice Prahy 8 kvůli problému kontaktovala Technickou správu komunikací, která by měla připravit projekt rekonstrukce ulice a případně umožnit obousměrný provoz na Horově náměstí, které by bylo podmínkou pro nové řešení.

Stav silnice v ulici U Rokytky je nevyhovující.
Autor: Daniel Vitouš

„Žádné řešení této situace bohužel nebude jednoduché. Využití ulice Horovo náměstí k výjezdu na ulici Zenklova by vyžadovalo stavební úpravy, které se dotknou několika sítí a vyžadují zřízení nové uliční vpusti. V současnosti o této i dalších možnostech jednáme s vedením Technické správy komunikací, která má ulici ve správě,” uvedl k problému předseda dopravní komise Prahy 8 Martin Jedlička.

Technická správa komunikací podle mluvčí Barbory Liškové už zahájila projektovou přípravu na kompletní rekonstrukci ulice U Rokytky. „V rámci stávající akce rekonstrukce ulice Zenklova momentálně prověřujeme možnost úpravy výjezdu z této ulice do Zenklovy. Během přípravy rekonstrukce ulice U Rokytky bude prověřena možnost otočení jednosměrnosti, jak navrhuje úřad Prahy 8,“ sdělila Lišková, podle které bude možné se k tématu blíže vyjádřit v řádu několika týdnů.

Fotogalerie
16 fotografií