V oblasti omamných a psychotropních látek bylo odhaleno celkem 890 případů záchytů přírodních i syntetických drog. Jedná se o nárůst oproti roku 2017, kdy bylo odhaleno 793 případů záchytů drog," uvedla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

Celníci našli u cestujících či v jejich zavazadlech přes 74 kilogramů rostliny katy jedlé, která se používá jako droga, dále více než deset kilogramů kokainu, 4,3 kilogramy marihuany a 2,4 kilogramu metamfetaminu. Drogy lidé nejčastěji pašovali v běžných obálkách nebo je maskovali jako jiné zboží. "Ve dvou případech se pašeráci snažili propašovat 8,3 kg kokainu ve dvojitých dnech svých zavazadel. Dva polykači se snažili propašovat celkem 202 kapslí kokainu v trávicím traktu," uvedla mluvčí celníků.

Na pražském letišti celníci zachytili dohromady 466 případů padělaného zboží v celkové hodnotě 22,7 miliónů korun, o rok dřív bylo takových případů 427. Nejčastěji šlo o padělky renomovaných značek elektroniky nebo náramkových hodinek, přípravků na podporu erekce, bot, oblečení nebo kabelek, ale objevil se i padělky hokejových holí.

Pašování nejpřísněji chráněných živočichů a rostlin celníci v minulém roce zabránili ve 138 případech. Například překazili nelegální dovoz dvou kilogramů tablet zmijovice hadové. Zmijovice je keř, který roste v jižní a jihovýchodní Asii a jeho kořen obsahuje řadu alkaloidů. V Indii se tradičně používal například k léčbě duševních chorob. "Z ostatních exemplářů se jednalo o lastury, mušle, zévy, korály, kaktusy nebo orchideje a o produkty tradiční čínské medicíny (tinktury, masti a tablety) nebo o části želvích krunýřů, či šperky z korálů," dodala Miškovská.

Celníci se potkávají i s nelegálním dovozem látek s hormonálním účinkem, loni jich evidují 59. Největší množství takové látky bylo zajištěno v poštovní zásilce, která obsahovala 1400 tablet účinné látky DHEA.