Hřbitov v Ďáblicích je místem, kde se nachází pohřebiště maličkých dětí, které zemřely během 50. let minulého století ve vězení po nastolení komunistického režimu v naší zemi. Platforma BezKomunistů.cz dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že na místě se zřejmě nachází mnohem rozsáhlejší a dosud neprobádané území s lidskými ostatky.

Předpoklad pro Blesk.cz potvrdil také odborník Jan Havrda z Národního památkového ústavu. „Na pohřebišti v Ďáblicích jsou uloženy ostatky odhadem 10 až 20 tisíc různých osob, a to celých těl nebo jejich částí. V oblasti je podle záznamů 70 hromadných hrobů, o 40 z nich se ví, o 30 nikoli,“ popsal stávající znalosti o lokalitě archeolog Havrda.

Proč se tedy již dávno nezačalo jednat a experti tuto oblast neprozkoumali blíže? Roku 2014 v Ďáblicích došlo k exhumaci ostatků pátera Josefa Toufara, od té doby se však neděje nic. „Je velmi obtížné, ne-li skoro nemožné najít ostatky konkrétního člověka. Páter Toufar byl výjimkou, neboť existoval plánek s lokalizací jeho uložení a další archivní doklady. U nikoho jiného o podobných indiciích nevíme,“ vysvětlil Jan Havrda.

Expert památkářů vyvrací některá podezření, že by v Ďáblicích mohli ležet i parašutisté, kteří se roku 1942 účastnili výsadku s cílem spáchat atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. „Těla se tam ukládala až od roku 1943. Jsou tam odbojáři proti nacismu, ale i odsouzení kolaboranti a váleční zločinci po druhé světové válce a asi 200 obětí komunistického režimu,“ uvedl domněnku na pravou míru archeolog.

Názor pozůstalých? Je to 50:50

Podle Jana Havrdy se názory pozůstalých na případný archeologický průzkum ďáblického pohřebiště značně liší. Někteří by si exhumaci přáli, jiní to chtějí nechat být. Rozhodující by podle odborníka bylo, kdyby se o konkrétní pochované osobě objevil archivní doklad. „Pak by bylo rozhodnutí na vlastníkovi, tedy hlavním městě Praze, zda by exhumaci povolil,“ sdělil archeolog.

Plošný průzkum hřbitova za účelem hromadné exhumace by podle odborného odhadu stál přinejmenším desítky milionů korun, hrozilo by navíc, že taková akce způsobí víc škody než užitku. „Drtivou většinu ostatků by nebylo možné identifikovat a vznikl by zmatek. Jako lepší se proto dnes ukazuje nechat pietně vše tak, jak to je,“ dodal Jan Havrda, podle kterého by tento projekt byl náročný nejen finančně, ale i eticky. Jeho výsledky by navíc ve své podstatě mohly být zpochybnitelné.

Za pražský magistrát coby majitele památkově chráněného hřbitova v Ďáblicích má nově problematiku v gesci radní Milena Johnová (Praha Sobě). Podle jejího vyjádření bude postoj hlavního úřadu metropole jasnější po Novém roce, jakmile dojde k projednání záležitosti s příslušnými odborníky.

Fotogalerie
9 fotografií