Je oficiálně rozhodnuto! Novým šéfem Prahy se po volbě zastupitelů na ustavujícím zasedání stal Zdeněk Hřib (Piráti), kterého jako lídra navrhla koalice Prahy sobě, Pirátů a Spojených sil pro Prahu. Od nich také získal svých 39 z 65 hlasů. ODS a ANO, které skončily v opozici, pro něj ruku nezvedly. 

ANO na post primátora navrhovalo Jiřího Pospíšila (TOP 09), jenž kandidoval za Spojené síly pro Prahu. „Navrhli jsme jednoho z lídrů, protože má největší politické zkušenosti,“ vysvětlil Patrik Nacher (ANO). „Já si velmi vážím nominace kolegů z hnutí ANO. Mají dobré nápady, ale nepřijímám,“ reagoval s úsměvem Pospíšil.

Lídři PS Jan Čižinský a Spojených sil Jiří Pospíšil z nároku na post primátora ustoupili a podle plánů koalice nebudou ani v magistrátní radě. Oba budou předsedy zastupitelských klubů svých stran a hnutí. 

„Věřím, že se podaří nastolit nový komunikační styl s opozicí i občany,“ uvedl nově zvolený primátor. Dodal, že plánuje zapojit do práce například v oblasti IT i opoziční zastupitele. Vedle primátorských povinností se chce Hřib zaměřit právě na IT a usilovat o výrazné snížení nákladů města na informační systémy. Další pro primátora důležitou oblastí je problematika smart city, tedy „chytré“ řízení města s využitím moderních technologií.

Zastupitelé zvolili také náměstky primátora. Podle očekávání se za Spojené síly stal prvním náměstkem s gescí územního rozvoje architekt Petr Hlaváček a náměstkem pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček (STAN). Za Prahu sobě obsadil pozici náměstka pro finance Pavel Vyhnánek a dopravu v metropoli bude mít jako další náměstek na starosti Adam Scheinherr. Jediný náměstek, kterého podpořila i část opozice, byl Hlaváček, pro kterého hlasovali zastupitelé za ANO.

První zasedání: Co se dělo?

Před zahájením prvního zasedání nového zastupitelstva panoval čilý ruch. Dorazilo všech 65 členů, nové i staré tváře se buď znovu vítaly, nebo seznamovaly. Největší rozruch způsobil příchod primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Končící hlava hlavního města Adriana Krnáčová (ANO) vypadala dobře naladěná a podala si ruce se všemi lídry zastoupených politických stran. Poté se přešlo k jmenování nových zastupitelů. Ti museli pak nejprve hlasovat pro program zasedání. Ivan Pilný (ANO) navrhl, aby volba primátora a jeho náměstků byla provedena tajně, zastupitelé však připomínku také zamítli.

Takto mluvil nový primátor Zdeněk Hřib před komunálními volbami:

Po krátké pauze se s funkcí rozloučila dosavadní primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zastupitelům popřála všechno nejlepší a rozloučila se s nimi: „Přeji vám hodně sil do další práce. Nebude to jednoduchá mise,“ řekla a za jejím proslovem se rozezněl dlouhý potlesk.

Opoziční zastupitelé pak novou koalici zasypali kritickými názory. Nejvíce se strefovali do programového prohlášení. Nit nezůstala suchá ani na Janu Čižinském (Praha Sobě). Patrik Nacher se zaměřil zejména na dopravu a nechápal protichůdné body v programu: „Nejde něco zrychlit a vtáhnout do toho každého,“ komentoval dostavbu okruhu.

Dvojka pražské kandidátky ODS Alexandra Uženija poté ostře vystoupila proti současné koalici: „Ztratili jsme politickou důvěru k našim tradičním politickým partnerům TOP 09 a STAN,“ prohlásila. Zkritizovala i Jana Čižinského, který podle ní chtěl něco dokázat bývalé politické straně KDU-ČSL, kde mnoho let působil. Na závěr řekla, že budou tvrdou opozicí.

Video
Video se připravuje ...

Praha má nového primátora. Zastupitelé zvolili piráta Zdeňka Hřiba. Jiří Marek

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů a měla by obsadit placené místo předsedy kontrolního výboru. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Fotogalerie
26 fotografií