Piráti, PS a Spojené síly pro Prahu se na společných rozhovorech domluvili minulé pondělí. V týdnu týmy stran projednaly dopravu, IT, životní prostředí, sociální věci, školství, kulturu a finance, v pondělí se pak věnovali územnímu rozvoji.

Podle Petra Zemana (Piráti) zatím v oblasti územního rozvoje Prahy panuje takřka stoprocentní shoda. „Musí se zrychlit povolování staveb. Chceme podporovat stavbu obecních i družstevních bytů, které chceme podpořit i pronájmem pozemku,“ uvedla Hana Marvanová (Praha sobě).

Podle Zdeňka Hřiba (Piráti) probíhala jednání ve velmi konstruktivním duchu. „U většiny bodů jsme dosáhli jednoznačné shody. Neshody panovaly zejména ve formulačních záležitostech, ty budou vyřešeny v druhém kole,“ uvedl. Za nejzásadnější bod považuje shodu na rozšíření digitálních služeb pro občany.

Jan Čižinský (Praha sobě) následně dodal, že budou usilovat o lepší podmínky pro děti a seniory. Také Jiří Pospíšil (TOP 09) uvedl, že sdílí optimismus svých potenciálních koaličních partnerů. „Za nás považuji za důležité, že je shoda v rámci investic do pražských mostů, přičemž je i shoda na výstavbě nových mostů,“ dodal s tím, že v tomto týdnu bude probíhat druhé kolo jednání ohledně programu.

Koalice důležitější než funkce

Podrobné programové prohlášení by mohlo být hotové koncem týdne. „Mohou vzniknout průtahy, nikoliv kvůli rozporu, ale proto, abychom byli pečliví,“ řekl Pospíšil.  Kdo se stane primátorem, zatím jasné není. Čižinský i Pospíšil shodně uvedli, že koalice je pro ně důležitější než personální otázky. „Ustupujeme z funkce primátora proto, aby koalice byla co nejpevnější,“ řekl Čižinský.

ODS, která volby v Praze se 14 mandáty v 65členném zastupitelstvu vyhrála, je tak nejspíš ze hry. Piráti byli druzí, třetí PS a Spojené síly čtvrté, všechna tři uskupení získala po 13 mandátech. Páté ANO má 12 zastupitelů.

Fotogalerie
5 fotografií