Aktivisté s úderem šesté hodiny večerní zahájili smuteční akt, při kterém pořádají pietu na počest zvířatům, která končí na našich stolech. „Dámy a pánové, sešli jsme se tu, abychom uctili památku desítek miliard tzv. hospodářských zvířat, která každým rokem ztrácí svůj život pod rukama člověka,“ započal smuteční projev na Malostranském náměstí, kde se sešly čtyři desítky lidí v černém oblečení.

„Milujeme psy a kočky jako členy své rodiny, ale nad osudy prasat a kuřat se vůbec nepozastavíme,“ pokračoval apel aktivistů, kteří v emotivní řeči neopomněli zmínit čísla poražených zvířat za uplynulý rok. „Za dobu našeho smutečního průvodu ztratilo svůj život vinou člověka asi 70.000 krav, 12 milionů kuřat, 600 000 kachen, 85 000 koz, 300 000 prasat, 130 000 ovcí a 1 100 koní,“ pronesli v rámci několikaminutového proslovu.

Jak to vypadalo?

Video
Video se připravuje ...

Vegani v Praze uctili památku „obětí zvířecího holokaustu“ Eva Fornálová

Pak se zvedla rakev a jako při pohřbu se jí v čele ujalo několik lidí, za nimiž se utvořil špalír pozůstalých, kteří v tichosti následovali průvod před sebou. „Myslela jsem si, že aktivisté vždy jen křičí,“ hodnotila nevšední zkušenost turistka Diana, když kolem ní prošli mlčící zarmoucení, od kterých dostala do ruky jen informační letáček k akci.

Tělo v rakvi nosit nechceme!

Radikálnější průvod organizace Otevři oči, která akci každoročně pořádá, rozhodně neplánuje. „Myslíme si, že přílišný naturalismus by odváděl pozornost od pietní vzpomínky. Účelem tohoto happeningu není šokovat skutečnými mrtvými těly, ale inspirovat našim upřímným zármutkem nad miliardami nevinných obětí, jejichž tvář nikdy nepoznáme,“ vysvětlovala celou myšlenku pietního aktu Tereza Vandrovcová za organizátory.

Obměna

Přesto letos přece jen došlo k menší obměně. Otevři oči se totiž spojilo s uskupením Anonymous for the Voiceless. To na průvod na Staroměstském náměstí navázalo ukázkami toho, jaké hrůzy mohou hospodářská zvířata v chovech zažívat. „Takzvanou kostku pravdy jsme se rozhodli zařadit do programu zejména proto, že výrobci živočišných potravin svým zákazníkům v reklamách ukazují úplně jiné obrázky, než jak to v jejich provozech opravdu vypadá,“ vysvětlila letošní novinku Vandrovcová, která zároveň tvrdí, že cílem není zásadně změnit přesvědčení kolemjdoucích, ale jen poskytnout dostupné informace.

Fotogalerie
37 fotografií