Před nedávnem Blesk.cz informoval o tom, jak se přátelé Nuselských schodů z vlastní vůle dali do proměny ošklivého zákoutí u Nuselských schodů. „Už se nám podařilo zajistit umístění Pražských židlí, doufáme i v nějaké lavice od města. Chceme zajistit sběr dešťové vody ze střechy kapličky a osadit cca 60 m2 květinami,“ řekl koncem srpna pro Blesk.cz Šimon Fiala, zakladatel Přátel Nuselských schodů. Vše, co si přál, se nakonec splnilo. 

Na ploše 200 metrů čtverečních objevíte za plotem květiny, dva stoly s židlemi stojící na pevné dlažbě i dvě barevné lavičky, které jsou zde teprve od 25. září. Nechybí ani nádrž na sběr dešťové vody, která je rafinovaně ukrytá za kapličkou. „Moc se nám ta proměna líbí. Je fajn, že teď si nemusíme sedat jen na chladné schody, a navíc jsme trochu v ústraní od kolemjdoucích,“ pochvaluje si proměnu místa Marek, který bydlí kousek od miniparku.  

Sázela celá ulice

Zákoutí u kapličky pod Nuselskými schody se proměnilo k nepoznání během posledního měsíce. Čistila se stráň od odpadků a exkrementů, navážela se sem i nová hlína. Největší proměnu pak místo zažilo na akci Zažít město jinak, kdy Pražané zasázeli květiny. „Do sázení se dala podle mého odhadu takřka stovka lidí. Dostali od nás rukavice a nářadí a s úsměvem se dali do pomoci,“ těší se Šimon Fiala z nadšení Nuselských. 

Ovoce tu nenajdete!

Přestože minipark na první pohled připomíná spíše zahrádku, zasazené mrkve nebo rybízové keře jako u babičky tady neobjevíte. „Naše zahrada má být okrasná. Pěstování ovoce, zeleniny nebo bylinek tady neplánujeme. Prostor je otevřený všem a není vhodné v něm pěstovat něco ke konzumaci,“ vysvětluje Fiala.

Podívejte se na výsledek:

Video
Video se připravuje ...

Minipark u Nuselských schodů už je hotový. Eva Fornálová

„Udržení místa je teď na Nuselských“

Přátelé Nuselských schodů přitom ocení pomoc i v následujících měsících i letech, aby zdejší sráz vzkvétal a neproměnil se opět ve venkovní toaletu a skládku. „U kapličky přibyl sud na vodu, do kterého svedeme okap a budeme sbírat dešťovku. Nebude-li to stačit, domluvíme se s údržbáři od města, aby nám sud jednou za čas doplnili. U sudu budou konve připevněné řetězem, klíč od nich bude schovaný na tajném místě, které ochotně prozradíme každému s dobrými úmysly,“ vzkazuje Fiala.

Dobře ví, že zdejší zahrádka bude prosperovat jenom tehdy, pokud nad ní budou držet ochrannou ruku místní. „Co se vandalismu týče, toho se pochopitelně obáváme. Osobně ale věřím, že zahrádka je dost rozsáhlá na to, aby se ani cílevědomému vandalovi nepodařilo zničit vše. Pokud nám to vyjde, dokážeme radnici, že nad tímto místem zlomili hůl předčasně.“

Podpory od radnice Prahy 2 už se dočkali, začala skupovat donedávna zanedbané pozemky v okolí Nuselských schodů. „Městská část Praha 2 byla oslovena Přáteli Nuselských schodů kvůli odkupu pozemku koncem roku 2017. Proces pak musel být projednám a schválen v dotčených orgánech Městské části Praha 2, v současné době je před podpisem kupní smlouvy,“ vysvětloval místostarosta Prahy 2 Michael  Grundler (TOP 09). Z radnice pak získali místní na proměnu místa bezmála 27 tisíc korun a další peníze pak z Nadace O2 Smartup.

Fotogalerie
25 fotografií