Ulice Prahy v sobotu ožily. Na více než stech místech v metropoli ustoupila auta lidem, kteří si užívali podzimní celodenní zábavu od rána až do večerních hodin. Festival Zažít město jinak přitom původně neměl takto vysoké ambice. 

Jak to celé začalo?

Na počátku slavností Zažít město jinak byl sen. Sen o tom, jak by mohlo vypadat Smetanovo nábřeží bez aut, sen o tom, jak by pražské ulice mohly ožít sousedskou zábavou a jak by to vypadalo, kdyby se dopravní komunikace a hřiště na chvíli proměnily na hřiště a zahrádky,“ popisuje Martin Šotola ze spolku Auto*Mat, jak se jemu a jeho přátelům zrodila myšlenka tohoto živého festivalu.

Dnes už dokonce akce není jen pražskou záležitostí. „Po třinácti letech takových míst po celé republice přibývá a skutečnost tak do značné míry náš sen předčila. Ale snít nepřestáváme, sníme o městě kvalitních veřejných prostranství, o městě, kde jsou chodec a cyklista preferovanou, nikoliv trpěnou skupinou, a o městě, kde je radost žít a taky dýchat,“ říká Šotola.  

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to vypadalo letos na Zažít město jinak. Eva Fornálová

Akce dnes

V ulicích Prahy bylo během dne možné zažít opravdu ledacos - koncerty všemožných žánrů od country až po vážnou hudbu, taneční vystoupení, stand-up zábavu, kadeřnický salón, dětské hřiště i „horolezecký výstup“.

Horolezecký výstup s mnoha zastávkami

Právě jako horolezecký výstup pro fyzicky zdatné jedince přirovnává výšlap do Nuselských schodů nejeden místní. Po většinu roku lidé spíše využívají schody k chůzi směrem dolů, zatímco vzhůru je vyváží tramvaj. Ovšem v sobotu to bylo jinak, Nuselští v houfech jako horolezci zdolaváli schody, a to možná i proto, že měli šanci vydechnout si na každém pátém schodě, kde na ně čekal program nebo občerstvení. 

Na úpatí se rozléhala melodie koncertu z tamější kapličky, o pár metrů dál člověk narazil na divadelníky z Divadla na Fidlovačce, v polovině schodů mohl rodič odložit své dítko u dětských dílniček a odskočit si o něco výš ke kadeřnici, nebo ještě o kousek dál na rozlévané víno, které mohl na schodech usrkávat za zvuku prvorepublikových melodií.

Tlačenice pro odvážné

Zatímco v Nuslích si lidé klidně vychutnávali jídlo a červené víno při sezení na schodech, v Americké bylo náročné vystát si jen frontu na jídlo, natož aby si člověk vychutnal svůj úlovek jinak než na stojáka v tlačícím se davu. „Tolik lidí jsme tu nečekali. Ale rozhodně to má své kouzlo. Zvládli bychom to i dvakrát do roka,“ svěřila se Denisa, která si i přes nelehké draní vpřed Mexický trh s živou hudbou a mnoha stánky s jídlem užila.

Disneyland na „Čecháči“

Jinde akce zase připomínala spíše velký dětský tábor nebo také Disneyland, kde se mohli nejmenší návštěvníci pořádně vyblbnout. Třeba jako na Čechově náměstí. Dětský smích a nadšený křik se rozléhal do okolních ulic. A aby taky ne. Nechyběl tady skákací hrad, trampolína, obří bublifuk, divadelní představení, provizorní florbalové hřiště i dětské výtvarné dílničky.

Je to tu boží,“ hodnotila akci v Praze 10 nadšená předškolačka Nikolka, která na Zažít město jinak poznala řadu nových dětí, které ve školce nepotkala. A právě i to bylo smyslem festivalu. Pražané měli šanci se skrze nejrůznější aktivity poznat s lidmi, které během všedních dnů často bez povšimnutí míjí v městské hromadné dopravě.

Podívejte se, jak to letos na Zažít město žilo:

Fotogalerie
72 fotografií