Nápad proměnit okolí Nuselských schodů se zrodil v hlavě Šimona Fialy už v roce 2016. „Když jsem se nastěhoval do bytu v okolí Nuselských schodů, říkal jsem si, že je to takové krásné místo, které je ale vlastně hrozně nedoceněné. Chtěl jsem udělat stránku pro sdílení fotek z okolí, ale nevěděl jsem, jak oslovit lidi, aby se kolem ní začali sdružovat,“ popisuje Šimon, jak si zpočátku nevěděl rady, jak zdejší místo proměnit k lepšímu.

Ovšem dva roky po založení facebookové stránky a aktivním uklízení zdejšího prostranství se mu povedlo dosáhnout kýženého výsledku. Přesvědčil Prahu 2, aby okolní pozemky u schodů odkoupila. „Radnice na náš popud vykoupila pozemek od dalších vlastníků... Zároveň objednala položení dlažby, instalaci plůtku a další úpravy,“ prozrazuje Šimon, že nebýt velké pomoci Prahy 2, park by nevznikl. Další podporu pak Přátelé Nuselských schodů získali z Nadace O2, díky které bude možné prostor osázet květinami. 

„Městská část Praha 2 byla oslovena spoluvlastníky pozemku s nabídkou odprodeje podílů na pozemku koncem roku 2017. Proces odkupu pozemku musel být projednám a schválen v dotčených orgánech Městské části Praha 2, v současné době je před podpisem kupní smlouvy. Městská část Praha 2 měla zájem odkoupit tyto podíly na pozemku z důvodu sjednocení vlastnictví pozemku, protože spoluvlastnictví většinou značně komplikuje možnosti nakládání s nemovitostí,“ popsal vývoj událostí místostarosta Prahy 2 Michael Grundler (TOP 09).

Video
Video se připravuje ...

V Nuslích vzniká mini-park Eva Fornálová

Jak to tu bude vypadat?

„Chystáme zasadit mix rostlin, aby byla zahrádka nejen pěkná, ale také co nejodolnější. Na výběru právě pracují kolegové ze spolku Street Gardening, který má za sebou například nedávnou revitalizaci okolí zastávky Florenc,“ prozrazuje Šimon Fiala. Do revitalizace se přitom stále může kdokoliv zapojit - v rámci festivalu Zažít město jinak tady proběhne veřejné sázení

Minipark

Pokud se vám zdá prostor z fotografií malý, nemýlíte se. Tento minipark má 200 metrů čtverečných. „Okolní prostor, který není součástí revitalizace, má ještě jednou tolik. Bude to tedy spíše zahrada. Ale i to se počítá,“ těší se z malé výhry Fiala. 

Nemá ale strach, že místo opět zdevastují pejskaři nebo lidé bez domova? „V minulosti na pozemek chodili jen pejskaři a považovali ho za tak bezcenný, že se ani nenamáhali hnědé poklady od svých psů zvedat. Chceme dokázat jim i městu, že je to naopak nesmírně hodnotný veřejný prostor v hustě zabydleném centru Prahy,“ dodává Fiala a zmiňuje, že bude prostor i oplocený.

Přes proměnu této části však Přátelé Nuselských schodů se svým nadšením do zdejšího prostranství nekončí. Dokážu si představit, že až si jednou Praha 2 všimne, že pod ni spadá i tento kout na hranici Vinohrad, Vršovic a Nuslí, pozve významného architekta, který celé okolí Nuselských schodů koncepčně rozvine a podpoří jeho veřejný prostor,“ doufá v další lepší zítřky. Na schodech by si přitom dokázal představit venkovní výstavu velkoformátových fotografií, nad vinohradským tunelem vyhlídku na vlaky i proměnu uličky Na Klenovce, kde by se lidé nemuseli po setmění bát procházet.

Fotogalerie
10 fotografií