Firma Akroterion si čtyři z historických domů v komplexu mezi ulicemi Celetná, Kamzíková a Železná pronajímala od roku 1995. Koncem loňského roku došla vedení města po více než dvaceti letech trpělivost a smlouvu vypovědělo. Mluvilo se o tom, že magistrát by mohl v domech vybudovat byty.

Nakonec je nicméně podle vedení města lepší se domluvit na pokračování stávajícího záměru než začínat úplně od začátku. Nová smlouva zahrnuje zvýšení nájemného, zvýšení počtu bytů a zaplacení smluvní pokuty deseti milionů korun. Zvolený postup magistrátu doporučila studie, kterou si nechal vypracovat poradenskou společností.

„Společnost Akroterion dokázala svoji připravenost z hlediska platných stavebních povolení a finančních záruk,“ uvedl radní Prahy pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Doplnil, že firma se při jednáních zachovala vstřícně a aktivně komunikovala. Nabídka zvýšení nájemného podle radního přišla ze strany společnosti.

Podle investora Praha projektem získá luxusní hotel, který v metropoli a celé zemi zatím chybí. Součástí komplexu bude 26 bytů určených k dlouhodobému pronájmu. „Rekonstrukcí budov a revitalizací okolí se veřejnosti také zpřístupní vnitřní historické trakty, které nabídnou řadu služeb, kaváren a restaurací,“ uvedla firma v prohlášení, reagujícím na dnešní rozhodnutí radních.

„Naším cílem je dokázat hlavnímu městu, že jsme kvalitním a spolehlivým partnerem,“ uvedl ředitel společnosti Akroterion Ogi Jakšič. Zatím se v objektech provádějí udržovací práce, větší opravy by měly začít na přelomu tohoto a následujícího roku.

Památkáři budou spolupracovat

Stavební povolení Akroterion získal v roce 2014. Záměr se však nelíbil Národnímu památkovému ústavu (NPÚ) a části odborníků. Ministerstvo kultury v roce 2016 zrušilo kladné stanovisko pražských památkářů, ti ho následně vydali znovu.

Šéf pražského pracoviště NPÚ Ondřeje Šefců před časem uvedl, že připomínky ústavu trvají. S ohledem na fakt, že projekt už má stavební povolení, podle něj památkáři z NPÚ firmě nabídli alespoň spolupráci při rekonstrukci, aby se mohlo zdokumentovat či zachovat co nejvíce cenných historických prvků. Přístup investora je podle Šefců v tomto směru vstřícný.

Dlouho chátrající dům U Sixtů je původně románský a raně gotický objekt z 12. a 13. století. Dnešní barokní průčelí je ze začátku 18. století. Kromě Sixtova domu komplex zahrnuje domy U Kamenného ptáka, U Uherské koruny, U Jednorožce, U Bílého koníčka, U Černého slunce, U Kamenného beránka a U Bílého vlka.

 Přečtěte si příběh jednoho z nejznámějších hoteliérů Césara Ritze ZDE