V Praze vládne ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). „Přečetl jsem si v médiích spekulace, že někdo bude odvolávat, někdo bude odvoláván. Myslím, že je dobré si to říct na začátku. Navrhuji jako bod číslo jedna personální změny v radě města. Vyjasněme si to, jak to je,“ řekl opoziční zastupitel Filip Humplík (ODS). Pro jeho návrh nakonec hlasovalo pouze 20 z 65 zastupitelů, devět jich bylo proti, sedm se zdrželo a zbylí vůbec nehlasovali.

To, že nebyl Humplíkův návrh přijat, neznamená, že na dnešním jednání k odvoláním nemůže dojít. Kterýkoliv ze zastupitelů totiž může v průběhu jednání vyvolat tzv. procedurální hlasování o dozařazení materiálu na program a personální změnu navrhnout. Zastupitelé by pak nejdříve hlasovali o zařazení bodu, pak o případném odvolání.

Humplíka podpořili zastupitelé Alexandra Udženija (ODS) a Alexander Bellu (ODS). „Výhrady ke koalici máme dlouhodobě, ten problém řešíme dnes takřka pozdě a řekl bych, že ty osobnosti nejmarkantnější, které se tu proslavily, připomínám Kolínskou, Plamínkovou,“ řekl Bellu. Kolínské vytkl zodpovědnost za růst cen nemovitostí v Praze. „Paní Plamínková si nechala v minulosti radit z okruhu lidí kolem (Radovana) Krejčíře,“ dodal.

Hodinová přestávka

Jednání zastupitelů začalo v 09:00, kdy primátorka Adriana Krnáčová (ANO) vyhlásila nejdříve čtyřicetiminutovou přestávku, která byla poté prodloužena o dalších 20 minut. Následně zastupitelé jednali o programu. „My jsme tu byli svědky toho, jak jste byli hodinu zavřeni a jednali, asi bychom měli jako veřejnost vědět, o čem jste jednali, k čemu jste došli a řekli, jak si představujete vedení města do konce volebního období. To, co předvádíte, je amatérismus a neschopnost hlavní město vést,“ řekla v rozpravě Udženija.

O možném odvolávání členů rady se spekuluje několik dní. Podle informací ČTK jej chtělo vyvolat ANO a mělo se týkat zástupců Trojkoalice, a to právě Kolínské a Plamínkové. Žádný návrh na odvolání do 11:00 ANO nepředložilo. Následně při hlasování o programu jednání nepodpořilo hnutí ani výše zmíněný Humplíkův návrh.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice má v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů.