Přestože nemá radnice tušení, kdo si dal práci s přemalováním krytu, počin jako vandalství nevnímá. „Nelegální sprejerství samozřejmě nepodporujeme, ale tato výzdoba nevzhledné šachty se nám líbí. Kde jinde by měl stát robot, než v městské části, která je tak spojena s autorem tohoto termínu, Karlem Čapkem,“ řekla s nadsázkou starostka Prahy 2, Jana Černochová (ODS).

Umělec si dal práci s detaily. Aby vytvořil dokonalou kopii robota R2D2, musel nejen nastříkat malé detaily, jako jsou šroubky a matice, ale také na kopuli za pomoci speciální pěny upevnit chybějící výčnělky, které má robot na svém trupu. „To je boží,“ vzhlížely k uměleckému kousku děti při procházce.

Zajímavostí je, že městská část Praha 2 uspořádala předminulý víkend akci Žít kryt. Cílem bylo právě upozornit na street art a sperejry, kteří ničí veřejné prostranství svými malůvkami a podpisy.

Na Folimance přistál robot ze Star Wars. R2D2 je počinem neznámého umělce, Praha 2 v tom prsty nemá.
Autor: Eva Fornálová

Přestože Praha 2 tento počin kvituje kladně, žádný prostor pro nadšené sprejery nenabízí. „Legální plochy pro sprejery v Praze 2 zatím nemáme. Možná se časem najdou právě na pilířích opravovaného Nuselského mostu. A věřím, že by tam mohly vzniknout velmi pěkné obrazy. Velmi nás zatěžuje sprejerství ve smyslu postříkaných fasád budov či interiérů domů, ale street art je něco jiného. Dokázali to i umělci, kteří svou tvorbu předvedli právě na akci Žít kryt,“ uvedla starostka Jana Černochová.

Umělecký počin větrací šachty krytu Folimanka radnice ničit nehodlá. „Robot na Folimance určitě potěší nejen fandy Hvězdných válek. Ale neznamená to, že polevujeme v boji proti sprejerům. Vandalství nikdy tolerovat nebudeme,“ uzavřela Černochová. Úklid nelegálních sprejerských výtvorů totiž stojí Prahu 2 okolo dvou milionů korun ročně.

Star wars

Filmová série Star wars odstartovala svou ságu v roce 1977. Diváka přivádí do minulosti jedné předaleké galaxie. Od představení prvního dílu se Hvězdné války staly celosvětovým popkulturním fenoménem. R2D2 je malým servisním kosmickým robotem, který dokázal zachránit loď s hlavními hrdiny. 

Fotogalerie
17 fotografií