Ani třetí jednání o památkové ochraně vily na Petřinách nemusí být konečné. V pondělí petiční výbor za zachování vily zveřejnil otevřený dopis ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), aby sejmutí památkové ochrany jeho ministerstvo znovu projednalo. Podle ministra kultury Daniela Hermana představovalo prohlášení stavby památkou nahodilý svévolný přístup orgánů památkové péče.

Nejdříve totiž demolici vily památkáři povolili, poté na základě petice zamítli a po dalším projednání znovu povolili. Byrokratický kolotoč se vlastníkovi nelíbil a celý dům pokryl černou plachtou s textem, kde kritizoval postup úřadů. Za majitele Jiřího Šaldu se postavila mimo jiné i radnice Prahy 6. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) dříve také kritizoval zastupitele Antonína Nechvátala (SZ), že vyvolal jednání o uvalení památkové péče.

Rekonstrukcí v Praze prochází Čapkova vila:

Video
Video se připravuje ...

Z Čapkovy vily odvážejí unikátní kusy nábytku na ošetření, zároveň zvelebují i zahradu Michaela Lišková

Úřady versus tlak veřejnosti

„Vážím si toho, že Ministerstvo kultury ČR nepodlehlo ani tlaku části veřejnosti, ani některých médií včetně veřejnoprávních. V rozkladovém řízení dostala přednost odbornost před emocemi,“ uvedl již dříve pro Blesk.cz Šalda. Ministerstvo kultury vilu prohlásilo za kulturní památku právě na návrh zastupitele Prahy 6 Antonína Nechvátala. Předtím dům památkově chráněný nebyl.

Petiční výbor však i přes všechny tyto kroky bojuje o její zachování, přičemž historická hodnota vily je podle mnohých sporná.

„Za naprosto bezprecedentní a ve svém důsledku pro budoucnost vysoce nebezpečnou považujeme snahu obcházet či modifikovat literu zákona. V obecné rovině chybné rozhodnutí škodí památkové péči v ČR, je špatným precedentem, pokud jde o vztah ministerstva kultury k developerům, a znevažuje kvalitní práci Vašich podřízených. Jsme přesvědčeni, že Vaše neuvážené rozhodnutí prohlubuje krizi památkové péče v naší zemi,“ uvádí v dopise členka výboru Pavla Simonová.

Petici navíc podepsal jen zlomek lidí bydlící na Petřinách, přesně to bylo 1068 lidí, ovšem podepsat se zde může jakýkoli občan České republiky. Celá záležitost může nakonec skončit i u soudu.

Fotogalerie
11 fotografií