Roky dohadů o budoucí podobu části Vítězného náměstí jsou u konce. Takzvaný Lední medvěd, který měl v Praze 6 vzniknout, už není aktuální. Místo něj tu vznikne velký obytný dům se supermarketem. Vše je ale nyní pouze ve fázi příprav, světlo světa však spatřil první návrh architekta Jakuba Cíglera.

K samotné stavbě však povede ještě dlouhá cesta. „Jsme rádi, že předimenzovaný projekt Ledního medvěda je tímto definitivně mrtvý,“ říká Petr Píša, předseda zastupitelského klubu Zelených.

Na Vítězném náměstí bude přes léto písečná pláž:

„Zásadní otázky nicméně zůstávají o způsobu, jakým chce městská část, vlastník pozemku, ukončit komplikované právní spory s developerem, majetkově propojeným s investiční skupinou Penta. Chceme najít takovou formu, aby ze zástavby nejcennějšího pozemku Prahy 6 mohla profitovat i městská část a její občané,“ doplňuje.

Celý projekt byl také hlavním bodem zastupitelstva Prahy 6. Ročně by si městská část měla přijít od provozovatele budovy asi na devět milionů korun. Kvůli stavbám na Vítězném náměstí také vznikla na začátku roku speciální skupina, která má rozhodovat o jeho budoucí podobě. Jedním z důvodů byla právě plánovaná kontroverzní budova Ledního medvěda.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní v něm ústí několik komunikací – Evropská, Československé armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Ve své historii neslo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Na náměstí stojí budova ministerstva obrany. Za minulého režimu tam stávala socha V. I. Lenina, jejíž podstavec po sametové revoluci sloužil skateboardistům.

Fotogalerie
7 fotografií