„Já to vnímám pozitivně. Diskuze byla vyhrocená, když migrační krize začala. Lidé nevěděli, co si mají myslet. Přicházely sem vlny lidí, viděli jsme spoustu fotek bezejmenných davů... Ale v poslední době i média víc akcentují příběhy reálných uprchlíků a přestože ty diskuze jsou pořád negativní a lidé nemají k uprchlíkům jako k celku pozitivní vztah, tak si myslím, že se to uklidnilo a že to téma přestalo lidi celkem bavit. Přestalo je to zajímat, je to vyčpelé a myslím, že řada lidí taky pochopila, že to není jen černobílé téma,“ popsal Houdek. 

Zatímco dříve se nenávist vůči uprchlíkům s každým teroristickým útokem vystupňovala, i to už není dnes pravda. 

„Myslím si, že to je čím dál tím míň. Při posledním útoku v Manchesteru nenávist vůči uprchlíkům nebo muslimům jako takovým už tak velká nebyla. Vidím spíš, že lidé čím dál víc rozumí tomu, že je rozdíl mezi muslimem, který žije mírumilovný život, a lidmi, kteří přijdou páchat nějaký útok,“ uvedl umělec.

Do role kustodů v Národní galerii obsadil své známé. „Mám kolem sebe celou řadu lidí, kteří jsou Čechy nebo tu žijí dlouhou dobu a považují se za Čechy, ale protože mají jednoho rodiče, který je jiného původu, tak vypadají jinak a setkávají se neustále s tím, že je někdo ze společenosti vyčleňuje. I přesto, že se tu narodili a jako Češi se cítí. Proto jsem se rozhodl udělat intervenci v Národní galerii,“ dodal.

Jak lidé na netradiční kustody reagovali? Podívejte se na celý rozhovor s Lukášem Houdkem:

Video
Video se připravuje ...

Umělec Houdek o protirasistické akci v národní galerii Blesk TV