Oproti dřívějším rokům, kdy většina úřadů rušila placené parkovací zóny na svém území, se letos radnice městských částí v Praze převážně ke speciálním změnám nechystají. Z obvodů, ve kterých je regulovaný systém odstavování aut zavedený, toto dočasné řešení zavede pouze Praha 3.

„Chceme vyjít vstříc občanům v období, kdy mají zvýšený počet návštěv,“ prozradila tisková mluvčí žižkovského úřadu Michaela Luňáčková. Výjimka bude v této oblasti Prahy platit od 23. prosince až do 2. ledna.

Jinde zadarmo jen částečně

Některé další městské části vyjdou návštěvníkům Prahy o Vánocích vstříc alespoň částečně. Řidiči dostanou příležitost zaparkovat zdarma na smíšených nebo návštěvnických parkovacích zónách, které nejsou určené pro rezidenty.

Takové opatření chystá už před Štědrým dnem zavést Praha 2, Praha 5, Praha 6 a Praha 8. „Chceme lidem usnadnit přesuny a návštěvy v době vánočních svátků. Modré oblasti ale zůstanou vyhrazené rezidentům,“ řekl zástupce starosty Prahy 5 Martin Slabý (ANO). Zvýhodnění pro přespolní řidiče místní úřad zavede až do 6. ledna.

Parkování v Praze během Vánoc bude v jednotlivých městských částech rozdílné.
Autor: Daniel Vitouš

„Rozhodli jsme se vyjít vstříc přání občanů a pro návštěvníky i řidiče bez parkovacích oprávnění bude do 2. ledna možné zaparkovat ve smíšených zónách zdarma,“ prozradil mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Policie by mohla být shovívavější

Radnice Prahy 2 také během svátků požádala strážníky městské policie, aby byli shovívavější v případě parkování v modrých zónách pro místní obyvatele. „Nejde ovšem o nařízení, ale o doporučení. Bude záležet na každém strážníkovi,“ doplnila mluvčí Martina Klapalová.

Praha 1 ani Praha 7, kde zóny placeného stání také fungují, žádné zvýhodnění pro nadcházející týdny nechystají. „Důvodem je především rozšíření parkovacích zón na Prahu 6 a Prahu 8 a z toho plynoucí obavy, že by rezidenti v případě přerušení zóny nezaparkovali,“ vysvětlil mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš.

„Platí, že parkování v centru města je nezbytné chránit po celý rok. V případě otevření zón všem by nastal chaos a to Praha 1 v žádném případě nechce,“ informovala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.