Podolí, Nusle, Michle, lokality podél trasy metra C a část Krče. Takový zní verdikt radnice Prahy 4 nad tím, ve kterých čtvrtích zavede na svém území placené parkování.

„Zóny placeného stání budou v Praze 4 zavedeny zřejmě v létě 2017. Po zřízení parkovacích zón v okolních městských částech to je nutnost, protože Praha 4 je nyní zaplavena auty z jižních a jihovýchodních částí Prahy,“ vysvětluje důvody nového parkovacího systému mluvčí městské části Jiří Bigas.

Parkování mimo zóny placeného stání bude na spoustě míst Prahy 4 minulostí.
Autor: Eva Fornálová

Podle dostupných informací se bude jednat o jednotnou parkovací zónu. V rezidenčních oblastech plánuje radnice zavést modré zóny, které ovšem za poplatek umožní až na 3 hodiny v oblasti zaparkovat také návštěvníkům dané lokality.

Tam, kde bude využití parkování ze strany řidičů pestřejší, hodlá Praha 4 zavést zónu fialovou, která návštěvníkům po zaplacení stanovené částky umožní parkovat až 24 hodin.

„Na několika konkrétních místech, kde se předpokládá spíše krátkodobé stání, například u radnice, Kongresového centra na náměstí Bratří Synků a náměstí Hrdinů, bude oranžová zóna s možností zaparkovat maximálně na 3 hodiny,“ dodává k výčtu změn Jiří Bigas.

Další čtvrti zatím v klidu

Oproti uvedeným čtvrtím na území Prahy 4 naopak zatím mohou zůstat v klidu obyvatelé Braníku, Lhotky, Hodkoviček a Záběhlic. Minimálně v první fázi v těchto oblastech totiž radnice zóny placeného stání nechystá. „Další vývoj ale nelze předvídat,“ upozorňuje Jiří Bigas, že rozšíření i do těchto částí Prahy 4 může časem přijít.

Místní úřad plánuje pro všechny lokality se zpoplatněným parkováním nastolit rovný metr. Na otázku, jestli bude odstavení auta v zónách stát ve všech částech Prahy 4 stejně, obdržela redakce Blesk.cz od radnice kladnou odpověď. Konkrétní ceník ale zatím radnice nestanovila.