Na nádvoří u Svatovítské katedrály totiž ve čtvrtek dopoledne stály dvě skupinky protestující proti bombardování Aleppa a zbytku Sýrie tamním prezidentem Bašárem Asadem. „Protestujeme na Pražském hradě, protože podpora Miloše Zemana Bašáru Asadovi a jeho spoluviníku Vladimíru Putinovi, stejně jako mlčení ostatních českých politiků k této situaci, znamená jejich kolosální morální selhání…“ píše se v tiskovém prohlášení skupiny Kaputin.

Jak muže a ženu s transparenty, kteří měli tváře potřené červenou barvou symbolizující krev, tak nedaleko stojící tři muže v montérkách a helmách, také s transparenty, hned obklopili příslušníci Hradní policie. „Jeden voják nám řekl, ať jdeme pryč. My jsme to odmítli,“ řekla Blesk.cz Hana Krimrová. „Budeme tady půl hodiny, hodinu, víc ne. Ale předpokládám, že se od nás nehnou,“ dodal další demonstrant Jaroslav Vydra.

Strach z výtržnictví

První skupinu policisté pouze oslovili a zeptali se jich, co tam dělají. Tu druhou, tedy tři muže v helmách, rovnou legitimovali. Na dotaz, proč si poznamenávají čísla jejich občanských průkazů, nedovedli nejprve Blesk.cz pořádně odpovědět. Tvrdili pouze, že se muži shromažďují u chráněného objektu.

Hradní policie legitimizovala demonstranty ze strachu z výtržnictví.
Autor: Zbyněk Pecák
Když jsme opáčili, že se tam shromažďují všichni, včetně turistů, jeden policista se pod podmínkou anonymity odhodlal promluvit. „Řeknu vám to takhle. Mají na sobě montérky a helmy, což by mohlo vyvolávat dojem, že chtějí někam proniknout, ne-li vylézt,“ řekl. Připustil tedy, že si demonstranty evidují pro případ, že by chtěli zopakovat to, co kdysi Ztohoven.

Členové skupiny Ztohoven vyvěsili 19. září 2015 na Pražském hradě obří červené trenky na místě, z něhož odstranili vlajku prezidenta republiky. Chtěli tím mimo jiné upozornit na buranství prezidenta Miloše Zemana či na jeho vazby na východní autoritářské režimy. Na střechu se dostali po tehdy přistaveném lešení v převlečení za kominíky.

Přítomná Hradní stráž ani Hradní policie nijak nezareagovaly. Kvůli incidentu přišli o místo šéf bezpečnostního odboru Jan Fulík, velitel Hradní stráže Radim Studený a šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres. Tři muži ze Ztohoven byli obžalováni kvůli výtržnictví, krádeži a poškození cizí věci, soud je však pravomocně osvobodil.

Fotogalerie
4 fotografie