Sehnat si bydlení v Praze je pro lidi čím dál tím těžší. Na jednu stranu jsou lákavé ceny hypoték, na druhou je ale bytů málo, a proto jejich ceny rostou. Nedostatek nabídky způsobuje i fakt, že se do Prahy stěhují lidé z regionů.

Hlavním problémem Prahy jsou malé investice do staveb a problémy se schvalováním nových projektů.

Ceny nových bytů na pražském trhu podle developerů během roku 2016 vzrostly v průměru o sedm procent. Výrazné zdražení ale čeká Praha 6 – až o 27 procent.

„Počet vydaných stavebních povolení na pražském rezidenčním trhu poklesl. Jeho získání je nejdelší a nejkomplikovanější proces z celé západní Evropy. Přirozeným důsledkem tohoto nepříznivého jevu je omezení nabídky nových bytů a růst jejich cen,“ říká výkonný ředitel JRD Martin Svoboda. 

Dostupnost bydlení v Praze k tomu snižují vysoké kupní ceny i výše nájemného. Například za byt o velikosti 75 metrů čtverečních dnes nájemník zaplatí přes 18 tisíc korun měsíčně.

Nejdražší ve střední Evropě

Praha je navíc nejdražší metropolí v celé střední Evropě, pokud si chcete pořídit nový byt.

„Pro dosažení změny je ale třeba politická podpora, úprava legislativy a změna v přístupu ze strany úřadů. Praha je naneštěstí po posledních volbách paralyzovaná,“ snaží se najít pro Blesk.cz příčinu problému šéf Central Group Dušan Kunovský.

Například v německém Kolíně nad Rýnem vám na nový byt o velikosti 2+1 bude stačit lehce přes pět ročních platů, v Praze více než 11.

Do prodeje se dostane asi 1200 bytů, potřeba je 6 tisíc

Situace je o to horší, že v Praze trvá povolení k výstavbě mnohem déle. Od návrhu projektu k jeho dokončení je to téměř deset let. Jen za poslední roky se doba protáhla o více jak dva roky a do budoucna se zatím žádná větší změna nechystá.

„Praha je podle statistik světové banky až na 130. ze 190 míst v délce povolovacích procesů. Letos bylo za devět měsíců povoleno jen 862 bytů, což je pokles o neuvěřitelných 70 procent. Snaha primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je zásadně bržděna některými radikálními členy Strany zelených, která má v gesci územní rozvoj,“ doplňuje na závěr Kunovský.

Developeři čerpají především ze starých zásob. Počet bytů, které se dostanou nově do prodeje v příštím roce, je asi pouhých 1200. Přitom jen za letošní rok se prodalo 6 500 nových bytů a podle výhledů to vypadá na stejný objem i pro příští rok.

Chybí i obecní byty

Problémem je také to, že zatímco počet Pražanů v budoucnu poroste stejně jako jejich průměrný věk, počet obecních bytů klesá.

„Od roku 2007 hlavní město staví v průměru méně než 100 nových obecních bytů, přestože by jich podle Koncepce mělo každoročně přibýt alespoň 500, aby bylo možné plně pokrýt sociální potřeby seniorů a dalších specifických skupin obyvatel. Podle demografických prognóz totiž bude za 35 let v Praze žít o 270 tisíc obyvatel víc a více než pětina z nich bude starší 65 let,“ upozorňoval v únoru dnes už bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Petr Hlaváček. 

Podívejte se, jak vypadá luxusní byt na Žižkově, který se nedávno objevil v nabídce realitní kanceláře:

Fotogalerie
9 fotografií