Developeři v hlavním městě připravují ve svých projektech více než 70 tisíc bytů, ale jen zhruba 23 500 se jich může začít stavět do pěti let. Zájemce ve výsledku vyjdou na téměř 88 miliard korun, podle analytika Ondřeje Šťastného za jeden byt v průměru lidé zaplatí totiž 3,8 milionu.

Mezi největší rozvojové lokality v Praze patří dlouhodobě s velkým předstihem Praha 5, dále Praha 9, 10 a 4. Do pěti let se zde začne podle analýzy Central Group stavět až 16 902 bytů. S těmito odhady souhlasí i Institut plánování a rozvoje Prahy, který na konci minulého týdne odevzdal metropolitní plán. 

„Je vidět pokrok v tom, že do Prahy se stěhuje velké množství lidí z ostatních regionů. Loni se prodalo v Praze 6500 bytů, letos čekáme desetiprocentní nárůst,“ říká Blesku šéf Central Group Dušan Kunovský.

V Praze je však poptávka po nových bytech o téměř třetinu za rok větší, než se jich reálně postaví. „Při současném abnormálně pomalém a na některých radnicích dokonce zcela zastaveném povolování výstavby hrozí do dvou až tří let akutní nedostatek bytů,“ říká Blesku dále Kunovský.

A svá slova dokládá i údaji z roku 2015. „Loni se prodalo asi 6500 bytů, přitom stavební povolení bylo vydáno na asi čtyři tisíce. Rozdíly v prodeji a výstavbě povedou k omezení nabídky, tudíž růstu cen a snížení dostupnosti bytů pro široké vrstvy obyvatel,“ dodává nakonec pro Blesk Kunovský.

Do dvou let by se každopádně podle studie mohlo začít stavět asi devět tisíc bytů. Jde o navazující etapy současných projektů, projekty před spuštěním prodeje a menší projekty, které již prošly schvalováním.

Fotogalerie
5 fotografií