SŽDC chce do budovy přestěhovat zaměstnance. Zatím ji nepřevzala, teď začne připravovat rekonstrukci. 

 

Aktivisté prázdnou budovu v majetku státu obsadili v prosinci 2014. Policie ji několikrát vyklidila, poté jim ji úřad na rok zapůjčil a provozovali v něm sociální centrum. Pořádali přednášky, koncerty nebo jazykové kurzy, budovu také svépomocí opravovali.

 

Smlouva skončila letos v březnu, poté anonym v budově několikrát nahlásil bombu, policie ji vyklidila, ale aktivisté se tam vždy znovu vrátili.

 

 

O vyklizení budovy se s nimi úřad soudí, uložil jim více než 150 tisíc korun pokuty za její neoprávněné používání. Část už aktivisté zaplatili z příspěvků dárců.

 

Zástupce Kliniky: Je to netransparentní

 

Podle Arnošta Nováka z kolektivu Kliniky byl převod utajený a netransparentní. „Ptali jsme se minulý týden na SŽDC podle zákona číslo 106 (o svobodném přístupu k informacím) a napsali nám, že žádný projekt na využití Jeseniovy nechystají. Máme to černé na bílém,“ řekl Novák.

 

Podle SŽDC byl ale dotaz vznesen na to, zda existuje konkrétní projekt. „Dotaz zněl zcela konkrétně, a to na připravený projekt, nikoliv na samotné převzetí nebo využití objektu. A projekt, ani jiná dokumentace opravdu ještě hotov není. Takto jsme i podle zákona odpověděli,“ uvedl mluvčí Jakub Ptačinský.

 

 

O nevyužívanou budovu už mělo zájem několik státních institucí, zatím z převodu vždy sešlo. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem poté odvolalo. Budovu chtěla získat i Praha, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat ÚZSVM o bezplatný převod majetku.

 

Podívejte se na fotky, co se u Kliniky v minulých měsících dělo:

 

Fotogalerie
23 fotografií