Vestibul Škodova paláce se na dva dny promění ve vánoční tržiště. Nejen zaměstnanci magistrátu zde mohou pořídit zajímavé dárečky pro své blízké a navíc přispět na dobrou věc. Trhovci z řad dobročinných organizací, studentů pražských odborných škol a poctivých domácích výrobců své produkty budou nabízet v průběhu dvou dnů. V nabídce je široká škála produktů od slaných či sladkých dobrot, přes kosmetiku až po ručně vyrobené dekorace.

Své výrobky ve Škodově paláci prodávají i zaměstnanci a klienti Centra Martin. Centrum Martin poskytuje mimo jiné sociální služby tělesně postiženým a jinak znevýhodněným lidem. Díky spolupráci s Pražírnou Drahonice si mohou lidé s tímto hendikepem něco přivydělat, posílit své sebevědomí a také rozvíjet své schopnosti a dovednosti.

V práci s hendikepem

Skvělým příkladem takové spolupráce je například čtyřiačtyřicetiletý Zdeněk. Ten, kromě drakonických dobrot na vánočním jarmarku také pracuje v kavárně. „Já tady dneska vypomáhám. Jinak pracuji jako kavárník a jestli mi to vyjde, mohl bych být i barman. Mé znevýhodnění mi v práci nijak nepřekáží, snažím se podávat co nejlepší výkon,“ řekl Zdeněk Blesku.

Zdeněk také prozradil, že je pro něj inspirací film Mistr Kickboxu s Chuckem Norrisem: „Je to film o klukovi s astmatem, rozhodl se, že i přes své znevýhodnění půjde za svým snem a naučí se bojovým uměním. Tohle odhodlání použil ke zdokonalování a jeho učitelem se stane Chuck Norris,“ vysvětluje Zdeněk. Díky Centru Martin může Zdeněk pracovat už třetím rokem. Na jarmarku v jeho stánku lze pořídit nejrůznější sirupy, krémy, ale také například pečené čaje, o které je prý před Vánocemi mimořádný zájem.

Zahájení vánočního jarmarku se zúčastnila i náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí Alexandra Udženija (ODS). Ta při té příležitosti kromě přání klidných svátků také poděkovala všem zaměstnancům magistrátu za jejich práci v uplynulém roce. „Chtěla bych jim moc poděkovat za tento rok, za všechno co dělají pro pražany, ale i pro nás. Velmi si toho vážíme,“ řekla náměstkyně k příležitosti zahájení vánočního Jarmarku. Sama vzala útokem hned několik stánků a s nakoupenými pochutinami zamířila rovnou do své kanceláře.

Video
Video se připravuje ...

Premiér Fiala: Co vzkázal před Vánocemi čtenářům Blesku? Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený

Fotogalerie
11 fotografií