Veselá velikonoční atmosféra už je pomalu cítit na každém kroku. Jako první jí tradičně přivolávají supermarkety, kde v regálech čokoládové Santy Clause a Mikuláše vystřídají čokoládoví zajíčci a vajíčka. V těsném závěsu se drží příroda, která se pomalu ale jistě probouzí k životu a začíná se zbarvovat.
Velikonoce
A začátkem dubna se pak velikonoce začínají ozývat i z kalendáře a to už před patřičnou výzdobou není úniku. Hlavní město proto i letos uspořádalo již tradiční jednodenní Velikonoční jarmark, který se odehrál v přízemí Škodova paláce. Lidé zde za přívětivé ceny mohli pořídit nejrůznější dekorace ale i něco dobrého na zub.
Vzhledem k tomu, že se v budově pohybují především zaměstnanci magistrátu, jsou to právě oni, kdo se trhovcům postarají o největší tržby. Zisk však v tomto případě není ani zdaleka na prvním místě.
Prodejci totiž pochází především z řad chráněných dílen, dobročinných organizací, anebo studentů středních odborných škol. Jejich ručně zhotovené výrobky tak dělají radost nejen těm, kdo je pořizují, ale především těm, kdo to potřebuje nejvíc.
Prodejci čokoládových pralinek přijeli do Škodova paláce se svými dobrotami až z Valašského Meziříčí, sociální podnik 1. Valašská dílna zaměstnává zdravotně znevýhodněné osoby. „V našem podniku máme 62 zaměstnanců a z toho 58 je hendikepovaných psychicky nebo fyzicky. Vyrábíme čokoládové produkty jako pralinky, lízátka, ochucené čokolády a spoustu dalšího. Teď před velikonocemi ale pochopitelně nejvíce lidé kupují čokoládová vajíčka,“ představila svůj stánek Blesku prodavačka Lenka.
Jeden z velmi frekventovaných stánků, odkud málokdo odcházel s prázdnou nebo jen jednou položkou, byl stánek studentů Střední odborné školy podnikání a gastronomie z Prahy 9. Ti do Škodova paláce přišli nabídnout své uzeniny a jiné masné výrobky. „Prodáváme parádní maso, nepoužíváme mouku, nepoužíváme žádnou chemii. Všechno je stoprocentní maso, tak jak to kdysi bývalo. Nejvíc jde na dračku tlačenka, tu jsme už skoro vyprodali. A samozřejmě také uzené maso, lidé ho nakupují do nádivky,“ řekl Blesku řeznický mistr Lubomír. Těm kdo si potrpí na dobré nádivce a hledají pro ní ideální kousek masa, by doporučil nejspíše jejich krkovici nebo bůček.
Správný koledník si ale všechny velikonoční dobroty musí nejdříve zasloužit. K tomu pochopitelně potřebuje pomlázku a košík. Ani tato výbava na jarmarku nechyběla. Spoustu ručně pletených proutěných košíků a pomlázek s sebou přivezli prodejci z Pobytového a rehabilitačního centra pro nevidomé z pražské Ruzyně. Vedle nich nabízejí také papírové krabičky a keramické nebo drátěné výrobky. „Nejvíc u nás lidé zatím nakupují košíky a keramiku. S pomlázkami je to ale slabé, je možné, že v Praze tolik lidí už s pomlázkami nechodí. Minulý týden jsme měli prodejní akci v jedné pražské firmě a ani tam po nich nebyla téměř žádná poptávka,“ řekla Blesku Petra, která má v organizaci na starosti administrativu. Zároveň ale připouští, že ti skuteční srdcaři si svou pomlázku upletou sami doma.
Všichni trhovci si ale svůj odbyt velmi pochvalovali, jen pár hodin po tom co své stánky otevřeli, už velká část z jejich zboží zmizela pod rukama nejrůznějších zákazníků. Jednodenní velikonoční jarmark je nejen příležitostí pro dobrý skutek, ale pro návštěvníky magistrátu je to také unikátní příležitost, jak si zkrátit čekání, než se uvolní místo na přepážce. První Velikonoční jarmark se ve škodově paláci odehrál v roce 2016.
Barvení vajec přírodními barvami Videoredakce ženských titulů