Do pražské zoo Richard přišel v listopadu 2003 a během 13 let se tam stal otcem šesti potomků. Nejslavnějším z nich byla samička Moja, první mládě gorily nížinné narozené v českých zoo, která přišla na svět v roce 2004. Nyní žije ve Španělsku. Zbývajících pět Richardových potomků žije v Praze.

Zasloužený odpočinek

Podle vrchního chovatele primátů Martina Vojáčka si Richard v současné době užívá zaslouženého odpočinku. „Bez zodpovědnosti za rodinnou skupinu samic s mláďaty je Richard o poznání klidnější a vyrovnanější,“ uvedl. Nicméně nadále Richard podle něj zůstává dominantním samcem ve skupině, kterou tvoří se svými syny.

Ředitel zoo Miroslav Bobek považuje Richarda za nejslavnější zvířecí osobnost zahrady a je podle něj ztělesněním pravého zvířecího velvyslance divoké přírody. „Jeho přítomností se významná část veřejnosti začala zajímat o ochranu goril a přispívat na ni,“ uvedl Bobek. Připomněl, že se současně blíží Richardovy 32. narozeniny, které oslaví 9. listopadu. Narodil se ve Frankfurtu nad Mohanem.

Pánský klub

„Richard, Kiburi a Nuru tvoří jakýsi pánský klub. Jde o přirozenou sociální strukturu, kterou nazýváme mládeneckou skupinou. I zde Richard plní roli dominantního samce a skupina je díky jeho přítomnosti stabilnější,“ konstatoval chovatel.

Šest dekád

Zoologická zahrada v Praze chová gorily 60 let. Většina jejích goril nyní žije v pavilonu Rezervace Dja, který zoo otevřela zhruba před rokem ve své horní části. Pavilon obývá rodinná skupina, samice Shinda, Kijivu, Kamba, Mojina dcera Duni a samci Ajabu a Kisimu, který loni přibyl do skupiny z Rakouska. Richard s Kiburim a Nuruem zůstává v původním pavilonu ve spodní části zoo.

Video
Video se připravuje ...

Gorilí samec Richard z pražské zoo oslavil 9. listopadu 2021 30. narozeniny. O pár dní později dostal dárky. Zoo Praha

Fotogalerie
59 fotografií