Kuchaři Roman Paulus a Petr Stupka předvedli kuchařskou show. „Při své praxi v Rakousku jsem chřestu naloupal tuny, takže vztah k sobě máme vřelý. Lidem ukážeme, jak si udělat polévku ze zeleného chřestu a rizoto,“ prozradil Paulus.
Ve stáncích frčely vedle chřestové polévky také smažený chřest v těstíčku, bageta s vepřovým masem a grilovaným chřestem, ale i banán s chřestem. Kdo si chtěl krále zeleniny odnést domů, zaplatil ve stánku za jeden kilogram 260 korun.
Malířův pravnuk Marcus Mucha k výstavě Květinové světy TV Blesk Zdeněk Matyáš
Až na císařský stůl do Vídně
První sazeničky chřestu se prý dostaly do Ivančic z kláštera v Moravském Krumlově nebo byly dovezeny z Frankfurtu v 18. století. První chřestovnu založil ve městě lékárník Anton Worell. Zelenina se dokonce dovážela až na císařský dvůr do Vídně.
Tradici ivančického „šparglu“ zničily obě světové války. Město nedávno obnovilo tradici výsadbou chřestovny pod hájenkou v lokalitě na Réně.
Chřest zdraví pomáhá
Chřest lékařský prospívá při onemocnění ledvin, močových cest, jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce a krevní oběh. Má vysoký obsah vody, vitamínů, minerálních látek, bílkovin a vlákniny, je proto dobře stravitelný a dietní. Chřest může být bílý, zelený nebo fialový.