Zdravá výživa se v posledních letech stává stále populárnější, a nauka o správném stravování tak proniká mezi stále více lidí. Nadále však existují zažité předsudky o některých potravinách, které vlastně nemají se skutečností vůbec nic společného. Může za nimi být klidně i jen chyba v desetinné čárce!
Pepek Námořník by ve skutečnosti nepochodil: Největší mýty o špenátu a jiných potravinách
1.Špenát a železo
Známý mýtus o tom, že špenát je potravina extrémně bohatá na železo, proslavil například i kreslený seriál o Pepku Námořníkovi. Jeho původ míří až do roku 1870, kdy se německý chemik Erich von Wolf spletl v desetinné čárce. Hodnotu železa zapsal jako 35 mg, ve skutečnosti je však ve špenátu pouhých 3,5 mg. Tato chyba se v odborné literatuře opakovala dlouhé roky.
2.Cukrová hyperaktivita dětí
Pediatr Benjamin Feingold v 70. letech prohlásil, že cukr a některá jiná sladidla mohou ovlivňovat chování dětí. Média to tehdy zjednodušila na úvahu, že cukr znamená zlobení a mýtus byl na světě. Od té doby však vzniklo již několik studií, které dokázaly, že hyperaktivitu v dětech samotný cukr nevyvolá.
3.Mražená zelenina ztrácí na hodnotě
Mražená jídla se běžně spojují s mraženými polotovary. A čerstvé zní vždycky líp než mražené. Tak nějak vzniklo přesvědčení, že mražená zelenina ztrácí na výživové hodnotě. Zelenina se přitom většinou mrazí hned po sběru a zachová si tak vitamíny, které by jinak ztratila během přepravy.
4.Margarín je zdravější než máslo
5.Hnědý cukr je zdravější
Hnědý, nebo-li třtinový cukr se stal cílem mnoha marketingových kampaní, podle kterých by se mělo jednat o zdravější variantu. To je především proto, že slovo hnědý ve většině lidí evokuje stejné pocity jako přírodní. Ve skutečnosti je však jediný rozdíl troška melasy, a rozdíl v minerálech je tak zanedbatelný.
6.Tělo potřebuje detoxikační kůry
Takzvaný detox se stal poprvé populárním v 90. letech. Tato praktika se proslavila především díky podpoře některých celebrit, například Gwyneth Paltrowové. Podle některých reklam jsme prý plní toxinů, kterých se musíme zbavit. Ve skutečnosti se však o všechny naše detoxikační potřeby zvládnou postarat játra a ledviny.
7.Vajíčka jsou nezdravá
Vejce se v šedesátých letech staly další obětí honu na cholesterol. Z oblíbené potraviny se tak skoro přes noc stal strašák číslo jedna. Ve skutečnosti však vajíčka u zdravých lidí vliv na hladinu cholesterolu nemají. U lidí s geneticky podmíněným vysokým cholesterolem je už však na místě opatrnost.
8.Večerní pečivo způsobuje nadváhu
9.Mléko je klíčové pro kosti
Přesvědčení, že pro zdravé a silné kosti je potřeba pít hodně mléka, vznikla během americké marketingové kampaně v 50. letech, za kterou loboval mlékárenský průmysl. Pravdou sice je, že v mléce je vápník, který je pro kosti prospěšný. Nejdůležitější pro jejich vývoj je však vitamín D a pohyb.
10.Glutamát sodný je nebezpečný
Lékař Robert Ho Man Kwok napsal v roce 1968 dopis do časopisu New England Journal of Medicine, ve kterém si stěžoval na bolest hlavy po jídle v čínské restauraci. Případ zveličila média a vina padla právě na glutamát sodný (MSG). Moderní výzkumy však ukázaly, že konzumací glutamátu žádné nebezpečí nehrozí.
11.Kokosová voda je nejlepší pro hydrataci
12.Banány jsou superpotravina
Banány se považují za extrémně zdravou potravinu kvůli jejich vysokému obsahu draslíku, vlákniny a vitamínů. Banány však ve skutečnosti mají vysoký glykemický index a rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. To v praxi znamená, že vás sice zasytí, ale hlad se rychle vrátí.
13.Galerie
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.