„Návštěvníci se letos mohou těšit na několik skvělých instalací. Osobně bych všem rád doporučil imerzivní instalaci FLUX 2023 od polského kreativního kolektivu Ksawery Komputery, která dokonale spojí inovativní použití LED technologie, obrazovou i zvukovou interakci a skvělou lokalitu barokní Invalidovny,“ uvádí ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Chybět nebude ani oblíbené promítání na budovu kostela na Karlínském náměstí. „Na karlínské trase si určitě nenechte ujít videomapping Echo od světové špičky v tomto oboru – japonských Flightgraf, kteří svou projekci vytvořili speciálně pro fasádu karlínského kostela sv. Cyrila a Metoděje,“ dodává Pošta.

Většina programu se odehraje na dvou trasách. První povede centrem Prahy a druhá spojí Karlín s Holešovicemi. Kompletní mapu festivalu si můžete prohlédnout na jeho stránkách.

Galerijní zóna

Letošní ročník se bude pyšnit největší galerijní zónou v historii festivalu. Návštěvníci si mohou vychutnat jedinečné audiovizuální, zvukové i divadelní instalace hned na sedmi místech. Konkrétně na hřišti u ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí, v Invalidovně, Kunsthalle Praha, Hale 13 Holešovické tržnice, kostele U Salvátora, Kampusu Hybernská a v hlavní budově Muzea hl. m. Praha na Florenci.

Konkrétně na Lyčkově náměstí si budou návštěvníci moct pomocí termokamery vyzkoušet, jaké to je „hrát“ si s teplem, které vydává jejich vlastní tělo.

Video
Video se připravuje ...

Interaktivní projekce Thermal Drift na Signal festivalu 2023 Anastazie Podhůrská

Kaluže na Senovážném náměstí

Letos na Signal Festivalu prezentuje své dílo i Václav Mlynář, který se svým týmem vytvořil instalaci s názvem Kaluže. Co ho inspirovalo?

Tématem letošního ročníku festivalu jsou ekosystémy, což má přesah i do ekologie a udržitelnosti. My jsme o tom začali přemýšlet tak, že vědcům není pořád jasné, jak vznikl život na planetě, což mi přišlo fascinující, že takovouto fundamentální myšlenku nevíme,“ sdělil Blesku Václav Mlynář.

„Jedna z teorií je, že život kdysi vznikl v kalužích, a na to jsme reagovali,“ dodává Mlynář. Pozornost diváka je směřována k padající kapce vody.

Instalace Kaluže na Signal Festivalu 2023
Autor: Anastazie Podhůrská

„Je to čistě analogová věc. Nejsou tam žádné technologie. Je to čistě fyzika, světlo a voda,“ uzavírá Mlynář popis své instalace. Atmosféru místa dokresluje meditační hudba, která podtrhuje zvuk kapající vody.

Program pro děti i vstupenky na festival

Speciálně pro dětské návštěvníky je určená interaktivní expozice Signal Playground: Duha od českého studia 3dsense v Kampusu Hybernská a každý den festivalu bude otevřená už od 14:00.

Na festival je možné zakoupit dva druhy vstupenek: Signal Plus a Signal VIP. Držitelé vstupenky Signal Plus získají přístup na všechny placené expozice v galerijní zóně s omezenou kapacitou. Vstupenka Signal VIP zajistí svému držiteli vstup do galerijní zóny o hodinu dříve, také nebude muset čekat v žádné frontě a na vybraném místě obdrží welcome drink.

Fotogalerie
19 fotografií