Festival světla a digitálního umění bude v Praze od 12. do 15. října, jeho program ve středu pořadatelé představili novinářům. Přehlídka letos vstupuje do druhé dekády, loni ji podle odhadu pořadatelů navštívilo za čtyři dny přes půl milionu lidí. Loňský ročník se tak stal nejúspěšnějším v desetileté historii akce.

Dvě trasy

Na letošní rok pořadatelé připravili dvě trasy, jednu v centru Prahy a druhou v Karlíně a Holešovicích. První trasa začne na Klárově v Kunsthalle a povede přes řeku a Mariánské náměstí na náměstí Republiky. Druhá trasa začne na Florenci a povede napříč celým Karlínem až k Invalidovně. „Využili jsme moment otevření nové lávky spojující Karlín s Holešovicemi,“ řekl ředitel festivalu Martin Pošta. Informace o programu i vstupenkách jsou na www.signalfestival.com.

Deset instalací v rámci obou tras bude volně přístupných, sedm je interiérových, na které si lidé musí koupit vstupenku. Ta je buď za 340 korun, nebo za 1690 Kč, pokud lidé chtějí obejít frontu a přijít se podívat na festival mimo vymezený čas. Vedle instalací speciálně vytvořených pro letošní ročník je součástí festivalu i projekt Satelity, ve kterém tři stávající díla ve veřejném prostoru doplní nové zvukové a světelné instalace. Jde o díla Zdeňka Sýkory na Letné, Federica Díaze na Bořislavce a Jiřího Příhody v areálu Rustonky a tvoří jakousi exkurzi mimo hlavní trasy festivalu.

Video
Video se připravuje ...

V Praze začal Signal Festival: Diváci ochromil videomapping na náměstí Míru. (2022) Dan Šesták

Tvar trasy mi připomněl Pacific Trail, přes 4 200 kilometrů dlouhou dálkovou trasu v USA,“ uvedla Šedá a doplnila, že připravila projekt, který letos začne se sběrem dat a vyvrcholí příští rok. Snaží se přitom pojmout světlo, tedy téma festivalu, jako symbol svobody. „Primárním cílem je diváky aktivizovat a poslat je přes celou Prahu,“ řekla. V délce trasy posunula desetinnou čárku, trasa tedy bude měřit 42 kilometrů.

V čele s Lozano-Hemmerem, který je podle pořadatelů hlavní zahraniční hvězdou přehlídky, představí svá díla dalších devět zahraničních umělců. České tvůrce, kterým je forma umění prezentovaná na festivalu blízká, letos doplňuje Kateřina Šedá, známá především projekty, do kterých ve značné míře zapojuje veřejnost. Dnes uvedla, že ji na předchozích ročnících zaujalo, kolik lidí na ně přišlo, ale zároveň jak pasivně se v ulicích pohybovali.

Ke slovu se dostala umělá inteligence

Tvůrci vizuální identity festivalu Jan Brož a Jan Novák podle pořadatelů poprvé pracovali s umělou inteligencí. Té zadávali takzvané prompty, tedy dílčí úkoly, a s její kooperací vytvořili unikátní sadu písmen, které tvoří logo festivalu. V jejich podobě se odráží témata akce.

Fotogalerie
77 fotografií