„Slovo nejde, neexistuje!“ Legendární citát jednoho z nejúspěšnějších českých podnikatelů Tomáše Bati zná snad každý. Málokdo však ví, že Tomáš Baťa je autorem celé spousty dalších motivačních citátů a celého rozvojového programu nejen pro své zaměstnance. Byla to právě jeho životní filozofie, která mu umožnila stát se podnikatelem světového formátu. Mirka Poráčová z papírníctví Be Nice a ilustrátorka Bára z Nikolajky se ji rozhodly pečlivě prozkoumat a porozumět, aby odkaz Tomáše Bati mohly dále šířit v aktualizované podobě v projektu „Baťa SOBĚ“.

„Z životního příběhu Tomáše Bati mohou současní podnikatelé odvodit hodnoty jako inovace, kvalita, efektivita, týmová spolupráce, péče o zaměstnance, disciplína a dlouhodobá vize. Tyto principy mohou sloužit jako inspirace pro budování trvale úspěšných a udržitelných firem. Tomáš Baťa a jeho životní filozofie je nekončící inspirací pro každého,“ říká Mirka Poráčová, která se po stopách Tomáše Bati rozhodla vydat.

Tomáš Baťa byl pověstný tím, že neplýtval slovy a nevedl plané řeči. Za každou jeho myšlenkou proto lze odhalit rozvážnost a pečlivost. Baťa světu předal nejen továrnu a boty, ale především několik zásad, jak vést úspěšný život a úspěšnou firmu. Známá je například tzv. Baťovská služba rozdělená do sedmi stupňů. Základem je podle něj služba sama sobě, po ní následuje služba rodině a blízkým, dále služba kolegům, poté zákazníkovi, firmě a na šesté a sedmé příčce je služba společnosti a služba životu.

Baťův odkaz v diáři

Tomáš Baťa si dokázal uvědomit, že člověk, který je v životě šťastný, má významně lepší pracovní výkon a diametrálně odlišným způsobem ovlivňuje své okolí,“ říká Mirka Poráčová. Všechny jeho myšlenky a principy se rozhodla lidem předat nejen pomocí výstavy inspirativních ilustrací v holešovickém Vnitroblocku, ale také unikátním seberozvojovým deníkem a diářem. Diář je vytvořen právě podle Baťovy životní filozofie.

„Diáře zpravidla slouží k tomu, aby lidem připomínaly, co musí, co je čeká a co nestíhají. Podle Baťových zásad je ale nezbytné, aby člověk myslel v první řadě na sebe, aby reflektoval své zájmy a priority. V našem diáři je pro tyto kvality prostor a jeho uživatel díky němu může svůj seberozvoj sledovat a pracovat na sobě,“ vysvětluje Mirka Poráčová.

Výstava v holešovickém Vnitroblocku potrvá až do 11. října. Lidé, kteří by se Baťou chtěli nechat inspirovat, zde najdou tkaničkové Ilustrace od Báry z Nikolajky odkazující na jednotlivé Baťovy citáty, a také veškerou moudrost, kterou po sobě Tomáš Baťa v oblasti seberozvoje zanechal.