Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Léto končí, nadchází čas vinobraní! Kde v Praze rozhodně nesmíte chybět?

/
  • Vinobraní v Richterově vile
    6. září 2023 ● 05:00

    Už dávno se nekonají vinobraní jen na Moravě. Stejně tak jako předešlé roky se Pražané mohou během podzimu těšit na zajímavé akce spojené s vínem. Začíná se už tento víkend. Kde byste rozhodně neměli chybět, holdujete-li nápoji, který choval v oblibě už takový Otec vlasti?

  • 1.

    Vinohradské vinobraní

    Vinobraní na Jiřáku
    Autor: FB: vinohradské vinobraní
    Druhý zářijový víkend proběhne tradiční 27. vinobraní na náměstí Jiřího z Poděbrad. Vinobraní inspirované obdobím rakousko-uherské monarchie se účastní vinaři z celé Evropy, například z Rakouska, Slovenska, Maďarska, Itálie, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Chorvatska, Rumunska, Srbska, Ukrajiny nebo Polska. Samozřejmě nebudou chybět ani stánky s dobrotami. Pochutnat si budete moct na klobáskách, langoších nebo frgálech. Organizátoři si připravili i program pro nejmenší, kteří jistě ocení kolotoč nebo různé tvořivé dílny.

     

    Kdy: 08.9. - 09.9. 2023.

    Kde: náměstí Jiřího z Poděbrad.

  • 2.

    Vinobraní na Pražském hradě

    Vinobraní na Pražském hradě
    Autor: Pražský hrad

    V Královské zahradě Pražského hradu se o víkendu 9. a 10. září 2023 uskuteční již 16. ročník Vinobraní na Pražském hradě. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvou hroznovou šťávu právě vylisovanou na replice historického ručního lisu i na moravský burčák. 

    Vinobraní tradičně nabídne i celodenní kulturní program - návštěvníkům budou po oba víkendové dny hrát, zpívat a tančit folklórní soubory z kyjovského regionu a chybět nebude ani šermířský program pro malé návštěvníky. Mimořádně budou zpřístupněny Produkční zahrady Pražského hradu s Masarykovým včelínem, skleníky a rybníkem.

     

    Kdy: 9. 9.  – 10. 9. 2023.

    Kde: Pražský hrad.

  • 3.

    Trojské vinobraní 2023

    Vinobraní u Trojského zámku
    Autor: Vinařský fond

    Trojské vinobraní se odehrává na severním nádvoří a zahradách Trojského zámku ze 17. století. Návštěvníci se mohou těšit na živou hudbu, vynikající občerstvení, ochutnávky českých, moravských i zahraničních vín a burčáku. Pro děti je připraven zábavný program, aktivity, dílny a dětský koutek. 

     

    Kdy: 9.9. 2023.

    Kde: Trojská zámecká zahrada.

  • 4.

    Vinobraní svaté Kláry v Botanické zahradě

    Tradiční vinobraní při vinici Sv. Kláry, která patří pod Botanickou zahradu hl. m. v Praze - Troji. (17. září 2022)
    Autor: David Malík

    I tento rok proběhne oblíbené vinobraní v pražské botanické zahradě, respektive na vinicích svaté Kláry. „Kromě vín z místní vinice bude připravena rovněž produkce předních vinařství z Čech, Moravy, ale i zahraničí. Ochutnáte například vína z mělnického Vinařství Bettina Lobkowitz nebo španělská vína z Tombalina a mnoha dalších.

    K dobrému vínu patří také dobré jídlo či káva. Čekají vás grilovaná kuřátka, belgické hranolky či bramborové spirálky, sýrové dobroty z Cheesy House, sladké belgické vafle a palačinky, výborné hot dogy a langoše, ale také vůně kávy ze stánku Bardotka coffe,“ zvou organizátoři.

     

    Kdy: 16. 9. 2023 – 17. 9. 2023.

    Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy, skleník Fata Morgana.

  • 5.

    Vinobraní na Grébovce

    Vinobraní na Grébovce
    Autor: Eva Fornálová

    Ani letos nebude chybět tradiční vinobraní na Grébovce. Celá akce začne už v pátek 22. září na náměstí Míru. Z pódia návštěvníky přivítá moderátor Honza Musil, poté budou následovat hudební vystoupení. O hlad žízeň není třeba se bát, ve stáncích bude možné zakoupit jak víno, tak něco na zub. V sobotu se pak celá akce přesune do překrásné Grébovky, kde samozřejmě nebude chybět ochutnávka místního vína nebo výběr z různých delikates.

     

    Kdy: 22. 9.– 23. 9. 2023.

    Kde: Náměstí Míru (pátek) a Havlíčkovy sady (sobota), Praha 2 - Vinohrady.

  • 6.

    Malostranské vinobraní: Horňácké slavnosti

    Vinobraní na Malé Straně
    Autor: MČ Praha 1

    Park Kampa rozezní 16. září tóny cimbálové hudby. Začátek sklizní „malostranského vína“, po níž začne odpoledne plné folkloru. Kromě muziky a autentické atmosféry se mohou návštěvníci těšit také na stánky lokálních vinařů, uzenářů i výrobců řemeslných předmětů.

    „Nasajte přímo v srdci Prahy jedinečnou atmosféru Horňáckých slavností, které se již dlouhá desetiletí konají v polovině léta na Strážné Hůrce ve Velké nad Veličkou. Vystoupí muziky a tanečníci z Horňácka, bude probíhat ochutnávka burčáků a vín předních vinařů z Moravy a Čech, kteří přivezou i domácí klobásky a slivovici,“ zve Praha 1.

     

    Kdy: 16.9. 2023.

    Kde: Kampa.

  • 7.

    Svatováclavské vinobraní

    Vinobraní v Richterově vile
    Autor: Richterova vila

    Vila Richter připravila letos už 16. ročník klasického vinobraní. I letos budou moct návštěvníci ochutnat vína z nejstarší vinice v Čechách, která byla založena již 10. století. Legenda praví, že vinnou révu zde sázel a sklízel sám svatý Václav a vyráběl z ní pak mešní víno pro křesťanské kostely. Kromě prvotřídního vína nebude chybět ani burčák a exkluzivní pochutiny. Vstupně je 250 korun.

     

    Kdy: 23. 9. 2023.

    Kde: Villa Richter, Staré zámecké schody.

  • 8.

    Kunratické vinobraní

    Vinobraní v Kunraticích
    Autor: MČ Praha Kunratice

    Jen pár kroků od Kunratické tvrze se i letos bude konat už 13. ročník Kunratického vinobraní. Jako už tradičně se můžete těšit na skvělá vína od českých vinařů, spoustu dobrého jídla a zkrátka nepřijdou ani nejmenší, pro které je připravený bohatý doprovodný program. Zlatým hřebem pak bude vyhlášení nejoblíbenějšího Krále vinařů. I zde bude třeba zaplatit vstupné - 100 Kč (1 den) / 150 Kč (3 dny).

     

    Kdy: 22. 9. 2023 - 24. 9. 2023.

    Kde: Tvrz Kunratice.

    Video
    Video se připravuje ...

    I bez meče a koruny Král vín pasoval do vítězného stavu to nejlepší, co vzniklo v rukou českých a moravských vinařů. Tajemství lahodného moku pak Blesku odhalil sommelier Branko Černý. Blesk – Ivan D. Hladík, Jan Jedlička

    Fotogalerie
    61 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

krapotkin: Určině ne na Jižní Moravu a kupovat na parkovištích, kam tahají nekvalitní sajrajt z Rakouska, kde to, buď vylejou do kanálu, nebo spíš to prodají na Moravu.

(06. 09. 2023 07:00)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy