Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

150 zraněných labutí ročně i mufloni s polámanýma nohama: Jak o zvířata pečuje záchranná stanice?

/
  • Záchranná stanice pro volně žijících živočichy v pražských Jinonicích přijala už na začátku února první mláďata divoce žijících zvířat. (8. února 2022)
    27. července 2023 ● 13:53

    Praha je jedním z nejzelenějších hlavních měst na světě. Rozmanitost, kterou pražská příroda nabízí, láká i nejrůznější druhy volně žijících živočichů, našich zvířecích spoluobčanů. Život ve městě pro zvířata ale znamená, že se každý den mohou setkat s celou řadou nástrah. Řeč je především o husté dopravě, velkých prosklených plochách i drátech elektrického napětí. O zvířata zraněná na území Prahy se dennodenně stará Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Cílem stanice je návrat co největších množství zvířat zpět do divočiny.

    Výstava s názvem Taky Pražané už podruhé přibližuje fungování Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Do 15. září jsou příběhy zvířat k vidění ve vstupní hale Úřadu městské části Praha 8.

  • 1.

    Veverčí miminka

    Většina veverek, která vyžadují péči záchranné stanice, jsou mláďata. Jedná se o veveřátka, která přišla o hnízdo, vypadla z něj nebo přišla o matku.

    Mláďata savců, o které pečují v pražské Záchranné stanici pro volně žijící živočichy.
    Autor: Záchranná stanice pro volně žijící živočichy hl. města Prahy

    Nejčastěji jsou do stanice přijata mláďata ve věku 3 až 5 týdnů. Někdy ale potřebují pomoc už několikadenní mláďata. Takto mladá veverčata vyžadují velmi časté krmení, a to i v noci. Do věku osmi týdnů jsou zcela závislá na náhražce mateřského mléka.

  • 2.

    Kachní rodiny v nesnázích

    Záchranná stanice se každoročně zabývá 400 až 500 kachními případy, což z kachen dělá nejběžnějšího opeřence, kterému musí stanice pomoc.

    Nejčastěji potřebují na jaře, jelikož z důvodu nedostatku vhodných míst pro hnízdění se kachňata často líhnou na nevhodných místech, jako jsou uzavřené dvory, terasy, balkony nebo střechy. Z takovýchto míst, ze kterých samice svá mláďata nedokáže bezpečně odvézt k vodě, je pak převáží záchranáři ze záchranné stanice.

  • 3.

    Zraněné labutě

    Úhlavním nepřítelem pražských labutí jsou tramvajové troleje, které jsou v centru a širším centru města téměř na každém mostě. Záchranná stanice každoročně přijme 130 až 150 labutí.

    Letící labuť si tramvajových trolejí často všimne až na poslední chvíli a nestihne změnit směr, aby se jim vyhnula. Srážka s tramvajovým vedením má často za následek zlomená křídla, otřes mozku, vážná pohmoždění a v nejhorších případech přeražení páteře nebo smrt.

  • 4.

    Mufloni ve službách nemocnice

    Řeč je o stádu muflonů, které žije volně v areálu Thomayerovy nemocnice u Kunratického lesa. Svou přítomností dělají radost zejména pacientům, kteří díky nim přijdou na veselejší myšlenky.

    Po Thomayerově nemocnici se volně pohybují mufloni z nedalekého lesa.
    Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

    I o tyto muflony nebo mufloní mláďata se ale občas musí postarat záchranná stanice, a to především z důvodu srážky s autem, při které často dochází ke zlomeninám končetin.

  • 5.

    Hladoví pěvci

    Záchranná stanice každoročně pečuje o přibližně 100 kosích a 120 sýkorčích mláďat. Péči záchranářů potřebují především z důvodu uhynutí rodičů nebo napadení hnízda predátorem.

    Během sezóny mláďat se stanice stará až o 100 ptáčat najednou. Tato péče je velmi náročná, jelikož každé ptáče je třeba krmit v 10–15minutových intervalech od svítání do soumraku. V létě to znamená, že jedno ptáče vyžaduje 60–90 krmení za den.

  • 6.

    Když netopýr usne na nevhodném místě

    Netopýři se každoročně ukládají k zimnímu spánku. Netopýří kolonie v Praze často zimují v odvětrávacích šachtách nebo ve štěrbinách ve zdech. Při rekonstrukcích budov ale může snadno dojít k porušení takovýchto úkrytů. Azyl do konce zimy jim pak poskytne právě Záchranná stanice.

    O rekordní kolonii 199 netopýrů rezavých se stanice musela postarat v roce 2018, když bylo jejich zimoviště v jednom z libeňských domů rozbouráno.

  • 7.

    Na koho se obrátit

    Pokud narazíte na zraněné zvíře, volejte na číslo 773 772 771. Pokud to okolnosti umožňují, můžete zvíře šetrně odchytit a umístit ho například do krabice. Pokud to okolnosti neumožňují, vyčkejte u zvířete do příjezdu záchranáře, aby se předešlo dalšímu zranění.

    Informace, jak a kdy pomoc mláďatům, ježků a netopýrům vysvětluje Záchranná stanice na svých stránkách:

    Mláďata: https://lhmp.cz/zachranna-stanice/jak-pomoct-mladata/

    Ježci: https://lhmp.cz/zachranna-stanice/jak-pomoct-jezci/

    Netopýři: https://lhmp.cz/zachranna-stanice/jak-pomoct-netopyri/

    Fotogalerie
    25 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy