Motáci si zachránili život! Zemědělci se začátkem července pustili jako obvykle do seče ječmene na poli mezi Radotínem a Zbraslaví, když je upoutali dva dravci, kteří urputně poskakovali před jejich kombajnem a nechtěli odletět. 

„A ještě že tak! Protože na sebe mláďata dokázala upozornit, zemědělci nás mohli přivolat na pomoc. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že naši pomoc potřebují dvě odrostlá mláďata motáka pochopa,“ popsala pražská záchranná stanice s tím, že tento dravec si staví hnízda na zemi v rákosí nebo na polích poblíž vody a právě jedno takové hnízdo se skrývalo i na poli u Berounky.

Zvířecí záchranáři obě mláďata odchytili a hlídali, dokud pole nebylo posekané. Ornitolog je při té příležitosti také rovnou okroužkoval. „Jakmile byla práce hotová, nechali jsme malé motáky i s kořistí do zásoby v neposekaném pásu vegetace, aby se za nimi mohli vrátit jejich rodiče. O těch jsme moc dobře věděli. Po celou dobu byli nedaleko a dohlíželi na nás,“ dodala záchranná stanice.

Mláďata tak potřebovala asistenci jen krátce, jiná zvířata ale tolik štěstí nemají a skončí v záchranné stanici na delší dobu. Na krmení jim lze přispět skrze sbírku na platformě Donio. „Aktuálně sbíráme prostředky na nákup moučných červů a dalšího hmyzího krmiva , které teď rychle spotřebovávají hlavně naši malí ježčí pacienti či mláďata jiřiček, vlaštovek a rorýsů,“ popisuje záchranná stanice pro volně žijící živočichy.