Uměleckoprůmyslové muzeum se otevřelo v roce 2017 po tříleté rekonstrukci. Za 266 milionů získalo UPM trojnásobně větší výstavní prostor ve zvýšeném přízemí a dvojnásobné zvýšení ploch pro stálou expozici, celkem tedy UPM získalo přes 2,5 tisíce metrů čtvereční výstavní plochy. Až do letošního roku zde však žádná stálá expozice nebyla, k vidění byly pouze krátkodobé výstavy.

„Vše trvalo tak dlouho, protože nám naše plány s otevřením stálé expozice neustále něco narušovalo. Nejdřív to byla pandemie covidu, kdy bylo ochromené a zastevené úplně všechno, po uvolnění zase následoval nedostatek potřebného materiálu,“ vysvětluje průtahy s otevřením stálé expozice ředitelka muzea Helena Koenigsmarková.

Nyní UPM otevírá stálou expozici s názvem Art, Life. Umění pro život. „Expozice ukazuje, jak všechny věci kolem nás vstupují do lidského života a mění jej po stránce funkční i symbolické. Užité umění a design spoluutváří životní styl a modely lidského chování. Více než v jiných oblastech umělecké tvorby zde vystupuje do popředí smysl dané věcí, jejich účel, zjištění pro koho, jak a proč vznikly,“ vysvětluje kurátor stálé expozice Radim Vondráček.

Expozice není členěna chronologicky, ale tematicky, podle využití jednotlivých předmětů. Návštěvník si tak projde šest sekcí, které jednotlivé předměty představí. Nechybí tak například rituální předměty, které měly člověka přiblížit až k bohu, dále pak různé ceremoniální předměty a kusy, které se využívaly například o svátcích či oslavách.

Další část zas návštěvníky zavede do tzv, kabinetů umění a rarit, které propojovaly svět přírodních věd a filozofie se světem umění. Populární byly především v 16. a 17. století a v jejich čele stál kabinet císaře Rudolfa II. na Pražském hradě. Nechybí ani část, která se věnuje oblečení, jeho kultuře a vývoji nebo sál věnující se českému umění, které bylo inspirováno utopistickými vizemi a vesmírem.

„Cílem expozice nebylo vytvořit učebnicový přehled dějin užitého umění a designu, ale ukázat umění v jeho životním pohybu, v různých sociálních rolích a funkcích,“ uzavřel  Vondráček.

Fotogalerie
46 fotografií